Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Hvordan laver man plast?

Plast laves primært af råolie. 4 % af verdens olieproduktion bliver lavet til plast (2013).

Råolie er en blanding af mange forskellige kemiske stoffer. Olien behandles i en række processer som beskrives her.

Destillation: Råolien opvarmes på raffinaderiet. Stofferne i olien har forskellig molekylevægt og koger derfor ved forskellig temperatur. Herved adskilles olien i forskellige bestanddele. Det er blandt andet gas, benzin, petroleum, gasolie og nafta. Det er især nafta og gasolie som bruges til produktion af plast.

For at kunne anvendes til plast skal nafta og gasolie omdannes kemisk. Det kan gøres ved cracking.

Cracking: Naftaen omdannes ved at de store molekyler nedbrydes til mindre molekyler. Det er simple kemiske forbindelser som man kalder monomerer. Disse monomerer er plastens byggesten og har navne som ethylen, propylen og ethen. De indeholder kulstofdobbeltbindinger, C=C.  

Polymerisation: Monomererne sammenkobles til polymerer. Det kan ske under tryk og ved høj temperatur og ved hjælp af en katalysator. I polymerisation brydes dobbeltbindingen i monomeren, så elektronerne danner to enkeltbindinger. Derved kan de koble sig på en anden monomer med en åben binding. Polymererne har navne som polypropylen og polyethylen.

Forarbejdning: Herefter forarbejdes polymererne på forskellig vis. Denne forarbejdning afgør, hvordan plasten kommer til at se ud og hvad, man kan bruge den til. Den kan for eksempel blive en kompakt plasttype, eller den kan blive en tynd plastfiber, som bruges til tøj.

Ved at tilsætte forskellige stoffer kan man skabe endnu flere forskellige plastmaterialer og eksempelvis skræddersy et plastmateriale så det kan bruges til én helt bestemt ting. Der findes flere tusinde forskellige plasttyper.       

Plast er altså mange ting. Både toiletsæder, regnjakker, nedløbsrør, skosåler og husholdningsfilm er lavet af plast. Men de løser helt forskellige opgaver og derfor er det nødvendigt at lave dem af forskellige plasttyper.    

Man kan også lave ny plast ved at genanvende plastaffald. På denne måde kan man spare olie og energi. Læs om det i artiklen: Hvordan laver man ny plast af genbrugsplast?

Se også filmen om plast: www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/plast/video.html

Kilder:
www.plast.dk/Uddannelse/Til-skoler-og-laerere/Undervisningsmateriale/
www.ing.dk/artikel/eu-plastaffald-skal-blive-til-nye-plastprodukter-156840

Del denne side med andre