Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Fra plastaffald til ny plast

Mange kommuner er begyndt at indsamle plastaffald.

Hvad sker der med det plast som bliver indsamlet? Det bliver genanvendt og brugt til at lave nye ting af plast. Det kan eksempelvis foregå sådan her:

Hjemme hos borgeren bliver plasten lagt i en skraldespand som kun er til plastaffald eller i en skraldespand som er til både glas, metal og plast. Hver husstand smider i gennemsnit 54 kg plast ud hvert år (2012).

Plastaffaldet indsamles i særlige skraldebiler, som holder det adskilt fra andre typer affald. Plastaffaldet køres til en fabrik som behandler affald. Hvis plasten er blandet med glas og metal sorteres det på et særligt sorteringsanlæg som kan kende forskel på de forskellige materialer. Herefter sendes plasten til en fabrik der genanvender plastaffald.

Først fjernes det affald som ikke er plast, men som ved en fejl kan være endt i plastaffaldet.

Bagefter sorteres plasten i en række forskellige processer, så det bliver opdelt i forskellige typer plast.

Plasten skæres op i små stykker, og sorteres en gang mere for at være sikker på at de forskellige typer plast ikke bliver blandet sammen. Hvis man skal genanvende plast er det vigtigt at det er opdelt i helt rene materialer. Man kan for eksempel gøre dette ved at bruge infrarød teknologi.  

Plasten skæres i endnu mindre stykker. Det opvarmes så det smelter og det kan herefter formes til små bitte stykker der kaldes plastgranulat.

Plasten er nu klar til at blive brugt i nye produkter. Genanvendt plast kan blandt andet bruges til plastemballage, affaldsposer, bæreposer, soveposefyld og fleecetrøjer.

Industrien arbejder med at finde ud af hvordan man kan bruge genanvendt plast til endnu flere produkter. Det vil have store miljømæssige fordele. Man udleder 1,5 kilo CO2 mindre hver gang man laver 1 kilo plast af plastaffald i stedet for at lave det af ny råolie.

Se også filmen om plastgenbrug: www.affald.dk/da/film/plast-kend-dit-skrald.html

Kilder:
http://hjem.kendditaffald.dk/saadan-genanvender-vi/#plast
http://www.plast.dk/Miljoe/Affald-og-genanvendelse/
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2012/05/978-87-92779-94-6.pdf
http://www.plast.dk/Uddannelse/Til-skoler-og-laerere/Undervisningsmateriale/

Del denne side med andre