Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Eksempler på indsamling af plastik

Hver kommune er selv ansvarlig for at indsamle affaldet. Hvordan de løser opgaven, er meget forskellig. I denne artikel kan du se nogle eksempler på udvalgte kommuners løsninger.

I Danmark brænder vi det meste af vores husholdningsaffald, dermed brænder vi også rigtig meget plastik, som kunne være blevet genbrugt til nyt plastik.

Men i de seneste år er der kommet et øget fokus på, at vi skal sortere mere, og f.eks. sende emballage, havemøbler, tøj og plastikflasker til genbrug, så det kan bruges til affaldssække, urtepotter, fleecetrøjer, fyld i tøjdyr, sandkasseting eller spande. Det står også i regeringens affaldsstrategi.

I flere kommuner, er man de sidste par år gået i gang med at få borgerne til at sortere mere af deres plastikaffald. Men, hvis man skal lykkes, kræver det, at der indsamles store mængder plast, så det kan betale sig at indkøbe de teknologier, som kan finsortere plastikken, da den fra borgerne ikke er adskilt i de forskellige typer af plastik.

Hos Dansk Affald i Vojens, har man valgt at tilbyde forbrugerne at putte plastik, glas og metal i den samme skraldespand. På et centralt anlæg bliver plastikken derefter sorteret fra de andre materialer igennem et sorteringsanlæg, mens nogle af de forskellige typer plastik sorteres med håndkraft, sorteres andre med automatik. Sortering er dyrt, og fordi mængderne af plastik er små, kan det ofte ikke betale sig at købe den dyre automatiske plastsorteringsteknologi til alle plasttyperne, med mindre større mængder kan samles. De bløde plastfolier frasorteres til genanvendelse sammen med papir og pap.

På Frederiksberg og i Københavns Kommune indsamler man kun den hårde plast, fordi det er lettest at finsortere på centrale anlæg - og dermed lettest at afsætte. Det efterlader dog både plastikfolier og poser til forbrænding.

Nogle af omegnskommunerne til København samler blandet plastik ind. Målet er, at få så meget plastik ud af forbrændingen som muligt. Her er udfordringerne, at få plastikken eftersorteret, og at det i dag ikke er muligt at afsætte alle plastiktyper til genbrug. Men det kan vi måske i fremtiden? Hvis mængderne bliver store nok - og renheden af plastikken kan sikres - så vil den teknologiske udvikling også følge med. Og det vil øge potentialet for genbrug.

I Danmark indsamler vi altså plastik forskelligt, alt efter hvilken kommune man bor i. Nogle steder indsamler man slet ikke - eller man må helt ud på genbrugspladsen for at aflevere sit plastikaffald. Det skyldes at vi i Danmark kun lige er gået i gang med at finde et system som virker, og som også kan løbe rundt økonomisk.

Således er der en række udfordringer i forhold til at sortere mere i Danmark, men i fremtiden kommer vi til at sortere meget mere.

Del denne side med andre