Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Metoder til sortering af plastik

For at kunne genbruge plastik, skal den sorteres i de forskellige plastiktyper. Det er der forskellige metoder til.

Polyester bliver ikke bare lige til nylon, når man smelter det om. Hver type plastik har sin egen unikke kemiske sammensætning, og når man vil bruge det til nye produkter, skal man være sikker på, at plastikken er af samme type.

Fabrikker, der sorterer plastik, kan bruge forskellige metoder til sorteringen.

Infrarød belysning

Blandt andet kan man bruge en teknologi, der kan genkende plastikken ved hjælp af infrarød belysning på tæt afstand. Teknologien hedder NIR og udnytter, at forskellige plasttyper og farver reflekterer lyset tilbage på forskellige måder. På den måde kan de mest almindelige plastiktyper som polystyren fra supermarkedernes frugtbakker, polyethylen fra plastikposer og polypropylen fra flaskelåg sorteres i både typer og farver.

Problemet er imidlertid, at teknologien endnu ikke kan genkende plastikken, hvis lyset ikke reflekteres fordi plasten er sort eller beskidt.

Et andet problem er, at blandede plasttyper - altså hvor produktet er sat sammen af forskellige plasttyper - heller ikke kan genkendes af teknologien. Det første kan dog langt hen ad vejen løses ved at oplyse borgerne om, at de skal vaske plastikken, og at sort/mørk plastik skal sorteres for sig. Problemet med blandede plasttyper er derimod lidt sværere, selvom det kan løses ved, at plastikproducenterne kun laver de rene plasttyper.

Ved NIR-teknologien opnår man en renhedsgrad på op til 97 %, hvorefter materialet kan eftersorteres og forædles til en renhedsgrad på 99-100 %, som genanvendelsen kræver.

NIR-teknologi er ret dyr og kræver derfor, at der er indsamlet store mængder plastik, så det kan betale sig for sorteringsvirksomhederne.

Densitet

En anden sorteringsteknologi udnytter, at de forskellige plasttyper har forskellige densitet, og derfor opfører sig forskelligt når de f.eks. nedsænkes i vand.

Denne teknologi kan være ret effektiv, hvis man bare skal sortere polyethylen og polypropylen fra. Derfor samler nogle kommuner kun disse typer plastik ind. Men, hvis man også skal have sorteret og genanvendt de mange andre plasttyper, er NIR-teknologi meget bedre.

Hvad er problemet så?

Det største problem er økonomisk. Selvom der er gode penge i genanvendt plastik, fordi det er billigere end at skulle lave ny plast, er det dyrt at etablere de sorteringssystemer, som kan opnå den høje renhedsgrad på plastikken som en genanvendelse kræver. Her er det nødvendigt, at der indsamles nok plastik, så det kan betale sig at investere i teknologien.

Første skridt er derfor, at få borgerne til at sortere mere, da det især er her potentialet ligger. Og det vil regeringen have virksomheder, kommuner og borgere til.

Hvis man derfor kan få hævet mængden af udsorteret plastik, er der således gode muligheder for, at vi i Danmark kan forbedre os på at genbruge mere plastik, og derved bidrage til at mindre plastik brændes af - og dermed nedsætte CO2-udledningen fra fossile brændsler, da der udledes CO2 ved afbrænding af plastik, da denne er lavet af olie.

Kilde:

http://genanvend.mst.dk/media/165052/rapport-sorteringsprojekt-final.pdf

Del denne side med andre