Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

PVC

Der findes flere forskellige slags plastik, PVC er en af dem. PVC står for PolyVinylChlorid, og PVC er altså en klorforbindelse. PVC skal derfor ikke sendes til forbrænding. 


PVC er lavet af råolie, klor og forskellige tilsætningsstoffer. Ren PVC er meget stift. Det brænder nemt og det bliver hurtigt nedbrudt af lys og varme. Ved at tilsætte forskellige stoffer kan industrien gøre plasten blødere og mere hårdfør. 

Ren PVC indeholder omkring 57 % klor. Det høje indhold af klor er et af de største problemer ved PVC. Når PVC brænder, frigives der klor (Cl) og dernæst dannes saltsyre (HCl). Saltsyren giver syreregn, som ødelægger skovene. Derfor gør man meget ud at rense røgen på forbrændingsanlæggene.

Meget PVC-affald kommer fra byggeri - blandt andet vandrør, tagrender, ledninger og gulve samt tagplader. Der kommer også en del PVC fra vores egen dagligdag - fra tøj med tryk på, voksduge, haveslanger, badedyr, tasker og legetøj. Tidligere blev PVC ofte også brugt til emballage, men er i dag ofte erstattet af andre plasttyper.

Ting af PVC deler man op i hård PVC og blød PVC. Den hårde PVC - for eksempel tagrender, rør og tagplader - kan industrien genbruge.

Den bløde PVC - for eksempel gummistøvler, regntøj, vandslanger, gulve og presenninger - kan ikke genbruges. Derfor lægger kommuner og affaldsselskaber den bløde PVC på deponi. PVC’s muligheder for at blive genanvendt bliver begrænset af, at man ikke kan genbruge PVC sammen med andre plasttyper som for eksempel PE- og PP-plast.  De har en anden støbetemperaturer end PVC, og det kan være meget svært at se forskel på de forskellige plast typer. Tungmetalindholdet i PVC affaldet er også en af hindring for genanvendelsen.

Siden foråret 2001 har alle danske kommuner indsamlet PVC for at undgå at det bliver brændt. Men selv om kommunerne gør hvad de kan, regner Miljøstyrelsen alligevel med at mere end halvdelen af PVC-affaldet havner på forbrændingsanlæggene. Det PVC der ikke bliver sorteret fra, er blandt andet en masse små dagligdags ting: børster, pensler, tætningslister, betalingskort, handsker til rengøring, emballage og meget mere. Desuden indgår PVC ofte som en mindre del af en større ting hvilket gør det svært for forbrugerne at se. Det er for eksempel sportstasker og tøj med print. Da det i praksis er umuligt at få sorteret al PVC fra, er det bedst at undgå det fra starten. For at begrænse PVC-forbruget er der blevet indført en række afgifter.

Kilder:

https://plast.dk/hvad-er-pvc-og-ftalater/

https://plast.dk/det-store-plastleksikon/pvc-polyvinylchlorid/