Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Indsamling og sortering af metal

Det metal, der bliver smeltet om og genbrugt, kommer mange steder fra. Det er blandt andet rester fra fabrikkernes produktion, gamle maskiner eller metal fra private - fx sodavandsdåser.

I Danmark indsamler og genbruger vi omkring 1.000.000 tons jern og metal hvert år (mst.dk).

Før man genbruger metal, bliver det sorteret. Sorteringen sker blandt andet ved hjælp af magneter og hvirvelstrømme. Jern, nikkel og stål er magnetisk, mens fx aluminium og kobber ikke er det.

Derefter sendes det til metalvirksomheder, hvor det smeltes om. Hvis affaldet kun består af én slags metal, kan virksomheden nøjes med at klippe det i mindre stykker, før det bliver smeltet om. Dette gør man på et shredder-anlæg.

På et shredder-anlæg bliver alt lige fra gryder til biler banket i små stykker. Bagefter bliver de små stykker sorteret i magnetiske og ikke-magnetiske metaldele samt i resten”, som består af gummi, plast, glas, stof med videre.
Resten ender ofte på deponi, da der stadig er for meget metal i, til at det kan brændes på forbrændingsanlæggene uden at ødelægge ovnene.

De fleste af de ting, der kommer fra vores hjem, består dog af legeringer af forskellige metaller og mange andre materialer. Derfor er man tit nødt til at opvarme dem, inden man kan adskille metallerne fra hinanden.

På skrotpladserne har firmaerne en håndscanner, som kan scanne metallerne, lige så hurtigt, som andre kan scanne stregkoder i en butik. Scanneren kan, ved hjælp af radioaktivitet, hurtigt analysere legeringerne.
På scannerens display kan man med et *BIIIP* aflæse at et metal består af en legering af fx 83 % aluminium, 15 % jern, 1,98 % nikkel og 0,02 % mangan. Hvis andre firmaer efterspørger netop denne netop sammensætning, kan de få metal fra den bunke. Evt. kan de jo tilsætte en lille smule af et eller flere metaller, for at opnå den rette legering til netop deres produkt.

Del denne side med andre