Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Legeringer af metaller

I naturen er der mange forskellige metaller i form af grundstoffer: Jern, aluminium, krom og nikkel er nogle af dem. For det meste bruger man forskellige legeringer mellem metallerne - altså blandinger at forskellige metaller.

Der findes mange forskellige slags metaller. De findes som grundstoffer i forskellige stenarter rundt omkring på kloden.

Jern er det mest anvendte metal. Det findes i store mængder mange steder på jorden  og er billigt at udvinde. Jern udgør 95 % af det metal, vi bruger i verden. Aluminium er det næstmest anvendte metal og er det mest udbredte metal på jorden.

Nogle metaller kaldes ædelmetaller: Det er for eksempel guld, sølv og platin. Andre kaldes tungmetaller: Det er blandt andet bly, kobber, zink, kadmium og kviksølv. Tungmetaller kan være både livsvigtige og giftige.

Metaller har meget forskellige egenskaber:

  • Nogle metaller er meget bløde, mens andre er meget hårde
  • Nogle metaller ruster, mens andre ikke ruster
  • Der er desuden meget stor forskel på priserne.

Derfor blander man tit de forskellige metaller. Det kalder man legeringer.

Jern og krom er et eksempel på en legering. De giver et meget hårdt metal, som kan bruges til værktøj.

Kobber og zink danner messing, som bruges til dørhåndtag og vandhaner. Tilsættes der også nikkel, hedder det nysølv og bruges til bestik, fade og kirurgiske instrumenter.

Bronze indeholder kobber og 10-20 % tin. Denne legering har man kendt til i tusinder af år, da den ofte opstår spontant i naturen, fordi kobber tit findes sammen med tin. Bronze kan – i modsætning til rent kobber – bruges til våben.  I dag bruges ordet bronze også om ikke-tinholdige legeringer. 10- og 20-kroners mønter er lavet af aluminiumsbronze (92 % kobber, 6 % aluminium, 2 % nikkel).

Rent guld er meget blødt. Derfor legeres guld med andre metaller, for eksempel messing. Messing er en legering af kobber og zink. Guldets legeringsgrad angives i karat, som opdeles i 24 dele. 14 karats guld består altså af 14/24 guld.

Vandhaner er et andet eksempel på en legering. Forbrugerne stiller krav til, at en vandhane ikke ruster ved kontakten med vandet, at den ikke afgiver farlige tungmetaller til drikkevandet, og at den har en rimelig pris.

Vandhaner fremstilles af jern, som er forholdsvist billigt. Men fordi jern ruster ved kontakten med luft og vand, lægger man et tyndt lag krom uden på jernet. Det kaldes forkromning. En forkromet vandhane ruster ikke og har en flot blank overflade.

Del denne side med andre