Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Arsen

Arsen kendes af de fleste som hovedingrediensen i arsenik – et stof så giftigt at få milligram kan slå en voksen mand ihjel. Arsen blev tidligere brugt til at imprægnere træ og til fremstilling af klart glas og blyhagl.

Arsen er det 33. grundstof i det periodiske system og har forkortelsen As. Det hører til den gruppe af grundstoffer, der kaldes halvledere. Halvlederne er ikke rigtige metaller, men ligger på grænsen mellem metaller og ikke-metaller.

Arsen findes sammen med kobber og bly i jorden, og der fremstilles mere arsen, end vi bruger. Derfor udgør arsen først og fremmest et forureningsproblem i forbindelse med udvinding af kobber og bly – især i Kina, som er den største producent af arsen. Arsen kan give kræft og skade evnen til at få børn. Arsen bliver i kroppen, når vi først har spist eller indåndet det og kan skade generne hos både dyr og planter.

At arsen er giftigt, har været kendt i mange år. Dette faktum har også været omdrejningspunktet for den vigtigste anvendelse af arsen – arsenik. Arsenik er samtidig farve- og lugtløst, hvilket gør det egnet til giftmord. Gennem tiderne har arsenik været brugt til at slå både rotter og konger ihjel med, og også Napoleon menes at være død af et giftmord med arsenik. 160 år efter hans død i 1821 blev der påvist mængder af arsenik i en tot af hans hår – og dermed også i hans krop.

Tidligere har arsen også været brugt til medicinsk brug: til behandling af syfilis eller som ”livskraft” til svage patienter. Effekten har dog været tvivlsom.

Blyhagl har været lavet som en legering mellem bly og arsen, idet de dermed blev hårdere, og i glasindustrien bliver arsen brugt til at klare glasset.

Desuden har arsenforbindelser været brugt som træbeskyttelsesmiddel. Her er det også giftvirkningen, der ønskes. Træbeskyttelsens formål er jo at forhindre træet i at rådne, altså at slå bakterier og svampe ihjel. På samme måde har arsen været brugt til sprøjtemidler, men dette er i dag forbudt i mange lande.

Siden 1997 har det været forbudt at importere, sælge og bruge træ behandlet med arsen, og siden år 2000 har det være forbudt at brænde kasseret imprægneret træ på landets forbrændingsanlæg. Forbuddet er indført, fordi man fandt rester af arsen i slaggen og asken fra forbrændingsanlæggene.Der er dog stadig enkelte forbrændingsanlæg som har tilladelse til at brænde imprægneret træ. Uanset hvad, skal imprægneret træ altid afleveres for sig selv på genbrugspladsen. I de fleste kommuner sendes det efterfølgende til særlige forbrændingsanlæg i Tyskland der kan behandle træet uden skade for naturen.

Del denne side med andre