Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Krom

Krom er et tungmetal, der blandt andet anvendes til at beskytte jern mod at ruste og træ mod at rådne. Forbindelser med krom er ofte giftige, men krom har også betydning for insulins funktion i kroppen.

Krom (chrom), med forkortelsen Cr er det 24. grundstof i det periodiske system.

Krom findes ikke frit i naturen, men udvindes af kromjernsten, der kan indeholde op til 46 % krom. Størstedelen af krom kommer fra Sydafrika og Rusland.

Forbindelser med krom er giftige, og mange af dem er også kræftfremkaldende. Krom kan også give eksem og allergi, hvilket er én af grundene til, at krom ikke længere bruges til at trykimprægnere træ.

75-80 % af alt krom bruges til forkromning og legeringer. Forkromninger kendes blandt andet fra vandhaner, der er jern belagt med et tyndt lag (kobber, nikkel og) krom. Legeringen mellem krom og jern kaldes kromstål og er meget stærkere end jern alene og bruges derfor ofte til værktøj. Rustfrit stål indeholder mellem 12-20 % krom, som er med til at give gryder og bestik en blank overflade. Rustfrit stål påvirkes heller ikke af syreindholdet i maden.

20-25 % af kromet anvendes i industrien, blandt andet som kaliumdichromat (K2Cr2O7), som farvestoffer i trykkerier og som glaseringer til keramik.

Krom er dog ikke udelukkende giftigt. I kroppen menes krom at være hjælpestof i produktionen af insulin og kan være med til at påvirke risikoen for sukkersyge.

Del denne side med andre