Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Bly er et tungmetal

Bly hører til gruppen af tungmetaller og er giftigt. Tidligere kom bly især ud gennem bilos, hvor det blev tilsat benzinen for at forbedre forbrændingen. Bly ophober sig i kroppen og nedbrydes ikke i naturen.

Bly er grundstof nummer 82 i det periodiske system og har forkortelsen Pb (plumbum). Bly hentes i miner i Canada, USA, Australien og Rusland.

Bly er kendt mere end 5000 år tilbage i tiden.

Bly indgår i mange forskellige produkter: batterier, i krystalglas, loddemetal, hagl, tagplader med mere. Produkter, der indeholder bly, skal afleveres som farligt affald.

Benzin kan tilsættes 0,15 gram bly per liter for at fremme ydelsen. Når benzinen brændes af, havner blyet i miljøet og dermed også i os mennesker. Bly udskilles næsten ikke, og derfor har man stigende mængder bly i kroppen med stigende alder. Siden 1994 er der kun blevet solgt blyfri benzin i Danmark og i EU har det været obligatorisk siden 2000 for alle medlemslande at sælge blyfri benzin. I mange andre lande indeholder benzinen dog stadig bly.

I mange produkter er det lykkedes at erstatte bly med andre stoffer og materialer. Det gælder blandt andet i ammunition (hagl), i kapper om elektriske kabler, i maling og i loddemetal.

Blyholdige produkter, der sendes til forbrænding, havner ofte i miljøet. Når affaldet brænder, ender blyet i røgen og i slaggen (asken). En stor del af blyet i røgen fanges af filtre, men der er stadig noget, der slipper ud gennem skorstenen. I slaggen er det ofte bly, der er årsag til, at man ikke kan bruge slaggen til bygge- og anlægsarbejder. I stedet må den blyholdige slagge lægges på deponi.

Metallisk bly kan let renses og genbruges. Når man genbruger bly, sparer man mellem 65 og 87 % af den energi, der skulle bruges på at hente nyt bly i naturen.

Del denne side med andre