Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Kviksølv er et tungmetal

Kviksølv hører til gruppen af tungmetaller og er ekstremt giftigt. Kviksølv bruges til gammeldags termometre, til lysstofrør, sparepærer og i nogle batterier. På grund af kviksølvs giftighed skal det indsamles som farligt affald.

Kviksølv er det 80. stof i det periodiske system og har forkortelsen Hg (hydragyrum, der betyder ”vandsølv”). Det er flydende ved stuetemperatur og ligner små sølvperler, deraf navnet.

Alle forbindelser med kviksølv er giftige, og derfor prøver man at undgå at få kviksølv ud i naturen.

Kviksølv er kendt fra ægyptiske grave, der går mindst 4000 år tilbage i historien. Tidligere blev kviksølv også brugt til at udvinde guld. Dette har medført forurening i mange landområder, hvor der har været guldfund.

Salget af termometre med kviksølv er ikke længere tilladt i Danmark. Kviksølv bruges i dag til lysstofrør og sparepærer. Disse skal derfor indsamles som farligt affald.

Tidligere blev kviksølv brugt medicinsk til bekæmpelse af bakterieinfektioner i huden og mod syfilis. Dosis blev afstemt efter, hvornår tænderne begyndte at falde ud. Selvom brugen af kviksølv ønskes begrænset af hensyn til miljø og sundhed bruges det stadig i nogle cremer. Blandt kvinder af afrikansk oprindelse med mørk hud er det udbredt at anvende hudblegning. Men mange af disse cremer indeholder kviksølv, der kan give varige skader på helbredet.

Kviksølv nedbrydes ikke i naturen, men ophober sig i planter, dyr og mennesker og kan blandt andet gøre på skade på hjernen og andre dele af centralnervesystemet. Dette har bl.a. betydning for synet og bevægelseskoordineringen.

Kviksølv påvirker især fostre og mindre børn, og derfor anbefales gravide kvinder at undgå at for meget fisk for at undgå hjerneskader hos det ufødte barn. Fisk er særligt udsatte, da mange sø- og havområder er forurenet med kviksølv - og at fisk næsten altid spiser enten muslinger og snegle eller andre fisk.

Legeringer med kviksølv kaldes amalgam og bruges især til plomber i tænderne, og klinikassistenter har i årevis rullet amalgamen i hænderne. Dette mistænkes for at være årsag til, at klinikassistenter er overrepræsenterede i forhold til spontane aborter og misdannede børn.

Del denne side med andre