Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Nikkel

Nikkel er et hårdt, sølvfarvet metal, der ofte bruges til legeringer. Det bliver blandt andet brugt til stål, fordi nikkel gør stålet stærkere og beskytter det mod rust. Der er også nikkel i nogle batterier og i mønter. Nikkel kan give allergi.

Nikkel er det 28. grundstof i det periodiske system og hører til tungmetallerne. Nikkel er magnetisk.

Verdens største forekomst af nikkel findes i Ontario, Canada. Den store mængde nikkel stammer fra et meteornedslag for to milliarder (!) år siden. Den dannede en fordybning på 60 x 30 kilometer og herfra udvindes omkring en fjerdedel af verdens nikkel.

To tredjedele af alt nikkel bruges til hårde og slidstærke legeringer, der ikke må korrodere. Nikkel indgår derfor ofte i rustfrit stål (cirka 10 %) og i panserstål (1-4 %), der bruges til pengeskabe, kampvogne og krigsskibe.

Nikkel bruges også i batterier – især små knapbatterier – og til barbermaskiner. Tidligere brugte man sølv til mønter, men i dag indgår nikkel ofte i mange mønter sammen med kobber. I USA betegnes femcentsmønten oven i købet ”nickel”.

Da cirka 10 % af kvinderne i Danmark, og en del mænd, skønnes at lide af nikkelallergi, har det siden 1991 været forbudt at fremstille smykker med nikkel.
Nikkelallergi er en form for kontaktallergi - vi skal altså røre ved materialet, for at det kan påvirke os. Når nikkel trænger ind i kroppen, kan det hos nogen påvirke immunforsvaret.
Læs mere om nikkel-/kontaktallergi her: http://www.videncenterforallergi.dk.

Nikkel findes desuden også i en del madvarer, for eksempel nødder, kakaobønner og i nogle typer brød. Indholdet af nikkel optages i planterne fra den jord, de vokser i og tilføres ofte som en ”forurening” af kunstgødning og kalk. Nikkel findes også i luften. Den vigtigste kilde til nikkel i luften er afbrænding af olie, mens kun en mindre del kommer fra afbrænding af affald.

Nikkel bruges desuden til fremstillingen af margarine, når den flydende olie omdannes til den smørbare masse. Niklet fjernes dog, inden margarinen sælges i butikkerne.

Nikkelallergi er den form for allergi, der kalde kontaktallergi. Vi skal altså røre ved nikkel, for at blive allergisk. Når nikkel trænger gennem huden, påvirkes vores immunforsvar. Læs mere om nikkel-/kontaktallergi her: http://www.videncenterforallergi.dk.

Man regner med, at der er nikkel i naturen til mindre end 100 år endnu. Derfor er det en god idé at genbruge nikkel.

Del denne side med andre