Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Bly

Der findes bly i mange ting, uden at vi tænker over det. Bly er et giftigt tungmetal og skal derfor afleveres som farligt affald.

Bly er et giftigt metal, som kan skade nerveforbindelserne, især hos småbørn, og give blod- og hjernelidelser, især hos børn. Bly findes i rigtig mange produkter – dog ikke i blyanter, selv om man skulle tro det.

Der kan for eksempel være bly i det metalfolie, der bruges på vinflasker, især i de ældre vine. I dag forsøger man i mange lande at undgå blyet i folien, fordi mange mennesker smider folien i restaffaldet og dermed til forbrænding.

Ved forbrænding kan bly spredes til naturen via røgen, via spildevand og via anvendelse af slagger. De danske forbrændingsanlæg lever som udgangspunkt op til de gældende krav om udledninger. Tilsvarende er slaggen testet for udvaskning, før man bruger den til vejanlæg. Men man vil kun kunne begrænse udledningen, hvis der ikke er blyholdige ting i skraldeposen.

I 2007 viste amerikanske undersøgelser, at der er bly i hvert tredje stykke legetøj. Da der er skrappe regler for produktion af legetøj i EU, og især i Danmark, kan man ikke umiddelbart overføre resultatet til Danmark. Men det betyder, at du skal være opmærksom på legetøj købt andre steder i verden.

Der kan også være bly i kosmetik (for eksempel fastelavnssminke), i keramik, lerkrukker og krystalglas. Derfor må krystalglas ikke afleveres i flaskecontaineren. Hvis du rydder op i gamle sager, skal du være opmærksom på, at bly tidligere blev brugt i malingen til legetøj, møbler og andre ting.

Blyforurening af jorden er et udbredt problem. Udover at bly findes naturligt, så kan jorden også blive forurenet af benzin med bly i, som er lækket ud af tanke gravet ned i jorden (tankstationer) eller for eksempel igennem spildevandet fra fabrikker. Siden 1994 har man ikke kunnet købe blyholdig benzin i Danmark. 

Hvor du kan aflevere vinfolie og andre ting af bly, er forskelligt fra kommune til kommune. Men i de fleste kommuner er der flere afleveringsmuligheder, for eksempel: - på genbrugspladsen, hvor det skal lægges i containeren med ting til deponi - til Miljøbilen - i en indsamlingskasse til farligt affald.

Da blyet oftest ikke kan fjernes (for eksempel fra krystalglas), bliver tingene lagt på deponi.

Del denne side med andre