Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Kobber

Kobber er et orangerødt metal med god ledeevne for strøm og varme. Derfor bruges det ofte til ledninger.

Kobber har den kemiske betegnelse Cu og er nummer 29 i det periodiske system.

Kobber har været kendt i mindst 5.000 år. Kobbers fordel er, at det ikke behøver opvarmning for at kunne bankes til smykker og skåle. Kobbers bedste egenskab er, at det er en fremragende leder af både varme og elektrisk strøm. Derfor bruges kobber ofte alene i modsætning til andre metaller, der bruges til legeringer.

Hovedparten af kobberproduktionen bruges til ledninger og kabler. Til et nyt parcelhus bruger man i gennemsnit 200 kilo kobber til ledninger, kabler, rør og armaturer.

Kobber udvindes især i USA, Rusland, Chile, Zambia og Den Demokratiske Republik Congo. Kobberet hentes fra åbne miner, hvor indholdet af kobber oftest er mindre end 1 %. Resten af materialet sorteres fra som affald. Det betyder, at vi efterlader 2-300 kilo fast affald ved minen, hver gang vi udvinder et kilo kobber. Verdens største kobbermine findes ved Salt Lake City, USA. Den består af en cirka 800 meter dyb udgravning i et område på syv km2.

Men kobber kan omsmeltes og genbruges. Cirka en tredjedel af forbruget er genbrugskobber, og ved genbrug af kobber spares 60-90 % energi i forhold til at hente nyt kobber i naturen.

Kobber alene er meget blødt og formbart, men i legeringer med andre metaller kan kobber bruges til blandt andet nysølv, messing og bronze til dørhåndtag, vandhaner, smykker og kirurgiske instrumenter.

Sammen med zink dannes messing, som bruges til dørhåndtag og vandhaner. Tilsættes der også nikkel, hedder det nysølv og bruges til bestik, fade og kirurgiske instrumenter.

Bronze indeholder 10-20 % tin – resten kobber. Denne legering har man kendt til i tusinder af år, da den ofte opstår spontant i naturen, fordi kobber tit findes sammen med tin. Bronze kan – i modsætning til rent kobber – bruges til våben.

I dag bruges ordet bronze også om ikke-tinholdige legeringer. 10- og 20-kroners mønter er lavet af aluminiumsbronze (6 % aluminium, 2 % nikkel).

Kobber har en giftig virkning på mikroorganismer, dyr og planter. Derfor bruges der ofte kobber til at imprægnere træ og til skibsmaling. Kobber bruges desuden i nogle lande som sprøjtemiddel på æbletræer, da det slår svampesygdomme ihjel.

Kobber har dog ikke udelukkende en skadelig effekt, men er også et livsnødvendigt mikronæringsstof, som kroppen bruger til dannelse af hormoner, signalstoffer og enzymer i kroppen. Og kobber har betydning for blandt andet stofskifte, blodtryk, jernomsætningen i blodet med mere.

Del denne side med andre