Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Metallernes egenskaber

Metaller er faste grundstoffer med en lang række egenskaber. De er ofte skinnende og kan bøjes, smeltes og presses og lede varme og elektricitet. Derfor bruges metallerne til mange forskellige ting, enten alene eller i såkaldte legeringer.

Metal er en samlet betegnelse for nogle bestemte metalliske grundstoffer eller legeringer heraf. I daglig tale i jernbranchen adskiller man jern fra metallerne, men jern er et metal. En legering er en kombination af to eller flere grundstoffer i en blanding, hvoraf det ene af grundstofferne er et metal. Man legerer et metal for at få en bestemt egenskab ud af det. For eksempel er stål jern, som er legeret med kulstof som gør, at stål er et stærkere materiale end jern.  

Metaller bruges både til store broer, maskiner og biler og til bittesmå ting som knapper og synåle. Elektronik er også fuld af metaller, fordi de er gode til at lede strøm.

Metaller har mange gode egenskaber:

  • De er stærke. Derfor bruges metaller til fx togskinner og broer. Det er især jern, der bliver brugt til det, fordi det ikke så let bliver slidt. Derfor er det godt til maskiner, der bevæger sig og har stort slid.
  • De kan klare høj varme uden at smelte. Derfor egner metaller sig til komfurer, brændeovne og motorer.
  • De kan smeltes, stækkes og bøjes til den form, man ønsker.
  • De er gode til at lede strøm. Derfor bruger man metaller til ledninger.
  • De er pæne. Sølv, guld og kobber hører til ædelmetallerne og er så flotte, at de er blevet brugt til smykker og mønter langt tilbage i tiden. Guld er også tilbage fra gammel tid blevet brugt på paladser og templer til at vise konger og sultaners rigdom og magt.
  • De vejer mindre end glas. Derfor bruger man for eksempel aluminium til øl- og sodavandsdåser.
  • Det er hygiejnisk. Derfor bruger man det til dåser til konserves som flåede tomater, majs og suppe. Opfindelsen af dåserne muliggjorde de første polarekspeditioner, fordi maden kunne konserveres.

Det er dog ikke alle metallerne, der har alle egenskaber. Derfor bruges metallerne ofte i legeringer. Dermed opnår materialet helt nye egenskaber. To bløde metaller kan for eksempel godt blive hårde, når de blandes, fordi de indbyrdes reagerer sådan.

Metaller kan smeltes om og genbruges – men kun hvis de indsamles rigtigt.

Del denne side med andre