Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Ædelmetaller

Ædelmetallerne er karakteriseret ved at være meget lidt reaktionsvillige med andre stoffer og de angribes derfor ikke af syrer og baser. Derfor er de gode at bruge til smykker og til instrumenter og redskaber i laboratorier.

Et ædelmetal er et metal, der står efter brint (H) i spændingsrækken, dvs. kobber, kviksølv, sølv, platin og guld.

På grund af deres meget lille reaktionsvillighed med andre stoffer, findes de frit i naturen, men dog i meget små mængder, hvilket gør dem meget dyre.

Ædelmetallerne bruges til en lang række industrielle formål: Både sølv, guld og platin bruges til smykker og til plomber i tænderne, men de findes også i elektronik, solbriller, i biler og sølv bruges til fremkaldelse af film. Specielt platin bruges meget i kemiske laboratorier, fordi det ikke angribes af syrer eller baser. Sølv bliver også brugt til slik. Så mærkes det med E 174.

Ædelmetallerne er særdeles gode til at lede strøm, og især guld ser man meget i elektronik – se for eksempel simkortet på din mobiltelefon. Da guld er meget dyrt, bruges det kun som et tyndt lag på andre billige metaller, for eksempel aluminium eller kobber.

Platin er meget svært at smelte, og der findes ikke så meget af det. Derfor er det meget dyrt. Man bruger platin til at lave kemikalier i industrien. Når man laver eddikesyre og salpetersyre, bruger man et net af platin. Nettet vejer 40 kilo og koster omkring fem millioner kroner. I almindelige ledninger bruger man kobber eller aluminium, men i satellitter bruger man platin, fordi det holder meget bedre.

Kviksølv blev tidligere brugt til termometre, men de fleste nye termometre er elektroniske. Kviksølv bruges til gengæld til lysstofrør og sparerpærer, men da kviksølv hører til de meget giftige tungmetaller, bruges det ikke til ting, der kommer i kontakt med huden eller kan indåndes. Brugte sparerpærer og lysstofrør er derfor farligt affald og skal afleveres på genbrugsstationen eller en anden ordning for farligt affald eller i butikken, hvor de er købt.

Del denne side med andre