Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Komposteringsanlæg

På et komposteringsanlæg omsættes blandt andet haveaffald til kompostjord.

Det hedder ”central kompostering”, når haveaffald og andet grønt affald køres til et fælles komposteringsanlæg.

På komposteringsanlægget bliver haveaffaldet fra landets genbrugspladser neddelt  og lagt i store bunker. I løbet af 6-12 måneder bliver det til kompostjord.

I Danmark har vi to måder at kompostere på: madraskompostering og milekompostering. Begge former for kompostering kan du læse mere om et andet sted her på siden.

Ved begge metoder er det naturen selv, der via mikroorganismer, vand og ilt omsætter affaldet til kompost. På anlægget hjælper man naturen på vej ved at neddele affaldet og sørge for, at det bliver vendt og evt. vandet med jævne mellemrum. I processen bliver affaldet cirka 70 grader varmt. Dette sikrer, at ukrudtsfrø og bakterier dræbes.

Nogle steder i landet skal man sortere sit grønne køkkenaffald fra det andet affald. Det bliver så hentet og kørt til central kompostering. Køkkenaffaldet skal dog behandles særskilt på anlægget.

Den kompostjord, som kommer ud af det, kan man ofte hente på de kommunale genbrugspladser. Læs mere om kompostjord i de relaterede artikler.

Alternativet til central kompostering er hjemmekompostering. Ved hjemmekompostering omsættes affaldet til kompostjord i en beholder hjemme i haven.

Del denne side med andre