Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Organisk affald

Organisk affald er alt det affald der kommer fra planter og dyr. Altså fra noget, der engang har været levende.

Organisk affald kan blive til kompostjord, vand og varme. Organisk affald er for eksempel kød, frugter, grøntsager, blomster, brød, mælk og ost, men faktisk også køkkenrullepapir, bleer, bind og vat. En almindelig familie har hvert år omkring 245 kilo organisk affald.

Organisk affald er biologisk nedbrydeligt. Det vil sige, at mikroorganismer i naturen kan spise affaldet og omdanne det til jord, vand og kuldioxid (CO2). Det er den samme proces, der sker i naturen, når blade og frugt falder af træerne og langsomt forsvinder.

Der er forskellige regler for, hvordan man skal sortere sit organiske affald. Man må gerne putte kød, ost og mælkeprodukter i det affald, som bliver sendt til et biogasanlæg. Men skal ens affald hjemmekomposteres, må der kun komme grøntsager, frugter og planteaffald i. Ellers vil det tiltrække rotter og andre skadedyr.

I år 2012 afleverede danskerne 1.039.000 tons organisk affald til kompostering, bioforgasning og træflisning. Hvis ikke det organiske affald komposteres og returneres til haverne, mistes værdifulde nærings- og humusstoffer fra jorden (mst.dk).

Del denne side med andre