Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Pant på flasker og dåser

Flaskepant er et retursystem, hvor man ved køb af særlige drikkevarer også betaler for emballagen. Pengene for emballagen får man igen, når den leveres tilbage til butikken.

I Danmark har der været pant på glasflasker siden 1942. Panten er senere blevet udvidet til også at omfatte plastikflasker og dåser. I dag er der pant på alle emballager til øl og kulsyreholdige læskedrikke, alkoholsodavand samt visse cider- og energidrikke. Der er ikke pant på emballager til for eksempel saftevand, juice og kakao. Nogle flasker, som for eksempel ½ liters Coca-Cola og almindelige 33 centiliter ølflasker vaskes og fyldes igen af bryggerierne. Andre flasker samt alle dåser er engangsemballager og bruges kun én gang, før de smeltes om.

Ved at lægge pant på emballagerne får de en værdi, selvom de er tomme. På den måde kan man undgå, at flasker og dåser smides i skraldespanden eller i naturen til skade for miljøet. Når emballagerne kommer tilbage i butikkerne, bliver de i stedet indsamlet, sorteret og genbrugt. På den måde bliver der skabt mindre affald, og det betyder, at der udledes færre farlige stoffer og drivhusgasser som for eksempel CO2 (kuldioxid).

Det kræver mange ressourcer at fremstille helt nye dåser og flasker. Ved at genbruge dem kan man spare energi og samtidig spare på de råstoffer, som emballagerne laves af.  Dåser smeltes om til nye dåser eller andre produkter af aluminium som for eksempel stegepander eller bildele. Flasker af glas smeltes om til nye flasker eller andre produkter af glas, for eksempel glasuld til at isolere huse med. Flasker af plast smeltes om til nye flasker eller andre produkter af plast. For eksempel emballage, fleece-trøjer eller fyldstof til bamser og puder.

Når der er pant på et produkt, forøger man mulighederne for, at det ikke bare smides ud som affald, men i stedet afleveres til genbrug, når det er kasseret. Derfor kunne man også lægge pant på andre produkter, som ikke skal i skraldespanden. Det kunne for eksempel være batterier eller elektronik.