Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Energimærkning er en mærkningsordning, der sidder på hårde hvidevarer, sparepærer m.m. Skalaen går fra A+++ til G, hvor A+++ er det bedste, da den bruger mindre strøm end A++, A+, A, B, C og så videre. Ofte er de produkter med bedst energimærkning ikke dyrere, men selv en eventuel merpris vil være tjent hjem på få år via en lavere elregning. Se mere her: ens.dk

Alle sparepærer er mærket med A, da de kun bruger 25 % strøm i forhold til almindelige pærer. Pærerne sparer også penge. I løbet af en elsparepærers levetid kan du spare ca. 500 kroner. Den nyeste form for pærer er LED-pærer, som typisk bruger endnu mindre strøm. De er ofte mærket A+. 

Desuden kan du vælge at købe lysstofrør og sparepærer mærket med EU-Blomsten eller Svanen, så får du ekstra fordele for kvalitet og miljø. Udover at være energibesparende stilles der krav om, at de skal have lavt indhold af kviksølv samt kunne lyse i mindst 10.000 timer og kunne tåle at blive tændt og slukket mindst 20.000 gange. Desuden skal de have god farvegengivelse. Du bør dog stadig indsamle miljømærkede sparepærer som farligt affald, da de stadigvæk kan indeholde kviksølv.

Gode råd om pærer:

  • Skift almindelige glødepærer ud med sparepærer, hvor der er mulighed for det.
  • En billig elsparepære sparer også strøm, (men også den dyre er pengene værd).
  • Vælg miljømærkede A-pærer eller LED-pærer.
  • Vælg A-pærer. der anbefales af Elsparefonden.
  • Aflever brugte sparepærer på genbrugsstationen, til miljøbilen eller i miljøskabet til farligt affald - de indeholder kviksølv.

Artikel om elektronik

Batterier

Et batteri er et lager af elektrisk energi. Energien er gemt i de metaller, som batteriet er lavet af. Metallerne kan industrien bruge igen. Nogle af metallerne er giftige. Derfor skal batterier indsamles som farligt affald.

Quiz - dyb klogskab

Test din viden om metaller