Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Flammehæmmere

Flammehæmmere i elektronik er meget vigtige. Som navnet siger, er flammehæmmernes funktion at sørge for, at elektronikprodukterne ikke bryder i brand, når de bliver brugt.

I mange år har man brugt forskellige kemiske forbindelser af stoffet brom som flammehæmmere i elektronikprodukter. De findes også i bl.a. gardiner, tæpper og møbler i det offentlige rum (kontorer, plejehjem, institutioner, hospitaler m.m.), hvor der er skærpede regler om at minimere brandrisikoen.

De er farlige for både mennesker og miljø. Polybromerede biphenyler (PBB) og polybromenerede biphenyl æther (PBDE) hører til gruppen af bromerede flammehæmmere. Det er en gruppe af organiske stoffer med det fællestræk, at de indeholder brom og fungerer som flammehæmmere. Bromforbindelserne kan være meget forskellige, men ens for dem alle er, at de kan være farlige for naturen og os mennesker. Bromforbindelserne slipper ud af elektronikken både ved fremstillingen, ved brugen, og når elektronikprodukter er blevet til affald. PBB og PBDE frigives fra plast og findes i støv, bl.a. på overflader af elektronisk udstyr og på gulvet under dette. Husstøv kan således også være en vej til påvirkning af mennesker. De bromerede flammehæmmere findes også i naturen og transporteres over store afstande. Naturen har svært ved at nedbryde brom, og derfor kommer det nemt ind i kroppen hos planter, dyr og mennesker. Man har fundet bromforbindelser så langt væk som hos isbjørne på Svalbard tæt ved Nordpolen. Man har også fundet mange bromforbindelser i mennesker, hvor de mistænkes for at gøre skade på menneskers hjerne og fremkalde kræft.

Giftigheden varierer betydeligt for PBB og PBDE. Effekten af PBB på forsøgsdyr omfatter vægttab, hudskader, påvirkning af nervesystemet samt skader på lever, nyrer, skjoldbruskkirtlen og immunsystemet. Man ved ikke ret meget om de langsigtede effekter. PBDE synes primært at påvirke leveren og skjoldbruskkirtlen. Herudover kan der være effekter på nervesystemet og dermed på adfærd.

I EU har man nu forbudt virksomheder at bruge mange af bromforbindelserne – men ikke alle. Heldigvis har man opfundet nye former for flammehæmmere, som er lavet af citronsyre og eddikesyre. Både citronsyre og eddikesyre er ikke giftige for naturen, og de kan hurtigt blive nedbrudt. Derfor er de et godt alternativ til brom.

Del denne side med andre