Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Batterier

Et batteri er et lager af elektrisk energi. Energien er gemt i de metaller, som batteriet er lavet af. Metallerne kan industrien bruge igen. Nogle af metallerne er giftige. Derfor skal batterier indsamles som farligt affald.

Vi bruger batterier i mange ting, for eksempel til cykel- eller lommelygter, kameraer, radioer, legetøj, spillemaskiner og lommeregnere. Her kan vi tit vælge mellem at bruge engangs- eller genopladelige batterier.

Derudover er der skjulte engangsbatterier i for eksempel armbåndsure, høreapparater, postkort med musik, slips og sokker med lyd og blink, sko eller hårbøjler med lys, nissehuer med blink og i legetøj med lys eller lyd. En lang række produkter benytter sig af genopladelige batterier: Blandt andet mobiltelefoner, bærbare computere, mp3-afspillere, el-tandbørster og værktøj.

Engangsbatterier kan indeholde begrænsede mængder af miljøskadelige tungmetaller som for eksempel bly, kviksølv, kadmium og nikkel. Genopladelige batterier indeholder generelt små mængder af de miljøskadelige tungmetaller såsom arsenik, kviksølv, kadmium og bly. Men uanset mængden skal alle batterier indsamles som farligt affald, og hvis batterierne ikke umiddelbart kan tages ud, så skal hele produktet afleveres til indsamling af batterier eller elektronik.

Batterierne kan afleveres mange steder. Hvor, afhænger af hvor man bor. I de fleste kommuner er der flere afleveringsmuligheder, for eksempel:

  • genbrugspladsen, ved modtagelsen af farligt affald
  • i battericontainere, der er opsat ved supermarkeder eller ved papir- og glascontainere
  • i en pose oven på skraldespanden
  • i butikker, hvor man kan købe nye
  • i en indsamlingsbeholder på skoler, biblioteker og rådhuset
  • til Miljøbilen
  • i en indsamlingskasse til farligt affald.

Hvis du vil tænke på miljøet, når du køber batterier, kan du vælge miljømærkede (Svanemærkede) batterier. De indeholder færrest miljøskadelige stoffer, og de har en garanteret lang levetid. Der må heller ikke indgå PVC eller andre klorholdige plasttyper til emballagen.

Del denne side med andre