Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Forbrug af elektronik

Mængden af elektronikaffald vokser i øjeblikket hurtigere end noget andet affald, og i fremtiden mener man, at den vil vokse endnu hurtigere.

 

Danskernes hjem er fyldt med elektronik. Elektronik er ting, der bruger strøm for at virke. Enten fra batterier eller fra kontakten. Elektronik udgør en stor gruppe af produkter. Det er blandt andet: hårtørrere, ure, mobiltelefoner, fjernsyn og køleskabe. Det er næsten umuligt at gå en hel dag uden på en eller anden måde at komme i kontakt med et elektrisk produkt.

Mængden af elektronik er stærkt påvirket af samfundets velstand. I 1930’erne var elektriske produkter i almindelige hjem begrænset til elpærer og radioer. I 1950’erne kom fjernsynet og de første husholdningsmaskiner til køkkenet. I 1980’erne blev farvefjernsyn og videomaskiner almindelige i danske hjem, mens det først var i 1990’erne, at computere, spillekonsoller, dvd-afspillere og mobiltelefoner blev udbredt til de fleste danske hjem. Nu om dage er vi næsten blevet afhængige af elektriske produkter. Prøv at forestille dig en dag uden mobiltelefon eller computer.

Udviklingen af elektronikprodukter går meget stærkt. Der kommer hele tiden nyt og forbedret elektronik ud til os som forbrugere. Tænk bare på, hvor hurtigt der kommer en ny mobiltelefon på gaden, der får din gamle telefon til at ligne en oldsag. I år 2011 havde 33 % af alle danske husstande en smartphone, mens det tre år efter var steget til 73 % (dst.dk).

Det er selvfølgelig rigtig dejligt med en ny smartphone, mens den gamle mobiltelefon kan skrottes. Men denne store udskiftning af elektroniske produkter skaber en masse affald. Der bliver både skabt affald, når de nye produkter bliver fremstillet, og når de gamle smides væk.

Elektronik skader miljøet på mange forskellige måder. Man kan være med til at begrænse skaden, hvis man:

  1. bruger sin gamle mobiltelefon eller andre elektronikprodukter, indtil de er gået i stykker
  2. eller giver telefonen til en anden, hvis den stadig kan bruges
  3. køber elektronikprodukter, der er energimærket, og derfor sparer på strømmen
  4. sørger for, at gamle elektronikprodukter bliver afleveret på genbrugspladsen, til storskrald, eller der hvor produktet er blevet købt.
Del denne side med andre