Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Standby-forbrug og energi

En meget stor del af energiforbruget i Danmark bruges til elektricitet, og en stor del går til elektronik i hjemmet, som vi får mere af i disse år. En stor del af energiforbruget kunne spares, hvis vi bliver bedre til at slukke helt for apparaterne.

Hver gang man bruger sine elektronikprodukter, kan det give skade på miljøet. Det er, fordi elektronikprodukter bruger meget energi i form af strøm. Hvis strømmen ikke er produceret ved hjælp af vedvarende energi (for eksempel vindmøller og solfangere), udledes der CO2, som bidrager til den globale opvarmning.

Hvis man gerne vil købe elektronikprodukter, der bruger mindst mulig strøm, skal man kigge efter energimærkningen eller spørge i butikken.
Elektronikprodukter bruger strøm, når du bruger dem, men de kan også bruge strøm, selv om de er slukkede. Dette kalder man standbyforbrug. Tager man det samlede standbyforbrug for en almindelig familie, svarer det til cirka 10-15 % af hele elregningen. Et teenageværelse med fjernsyn, spillekonsol, stereoanlæg, dvd og computer, der alt sammen står på standby koster cirka 550 kr. om året.

Da en væsentlig del af energiforbruget i Danmark bruges på elektricitet vil man kunne reducere udslippet af CO2 og andre klimagasser på ved at spare på strømmen. Hvis alle danskere slukkede helt for deres apparater på standby, kunne vi spare et helt kulkraftværk!

Hvis man gerne vil være med til at nedsætte energiforbruget fra sine elektronikprodukter, kan man:

  1. slukke for kontakten på væggen, når man ikke bruger sine apparater
  2. bruge elspareskinne til tv. Den slukker automatisk alt udstyr i skinnen, når tv'et slukkes med fjernbetjening. Det gælder fx video/dvd, spillekonsol og lamper.
  3. bruge elspareskinne til computeren. Alt udstyr, der er tilsluttet skinnen, afbrydes, når computeren afbrydes. Det gælder fx skærm, printer, bordlampe m.m.
  4. indstille sin computerskærm til at gå på strømsparefunktion efter fx fem minutter.
  5. sikre sig, når man køber nye elektronikprodukter, at forbruget af energi under brug og på standby er så lille som muligt.
  6. købe produkter med energimærkning.
Del denne side med andre