Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Køleskabe og kølemidler

Køleskabe og frysere indeholder kølemidler. Det er dem, der holder maden kold, men desværre kan kølemidlerne ødelægge atmosfæren. Derfor sender man køleskabe og frysere til særlige fabrikker, når de ikke virker mere.

Kølemidlerne, der er inden i alle køleskabe og frysere, der er købt før 1995, er en gasart, der hedder freon, som er en såkaldt CFC-gas. Det er freonen, der gør, at køleskabet kan køle madvarerne, og at fryseren kan fryse. I dag er det forbudt at anvende freon i køleskabe. Hvis man har et gammelt køleskab eller en fryser, der indeholder freon, og smider det/den ud sammen med for eksempel det affald, der bliver brændt, vil freonen sive ud. Det er skadeligt for naturen og for os mennesker.

CFC-gasserne er meget forurenende stoffer med en levetid på 50-200 år. Miljømæssigt har CFC-gasserne to skadelige virkninger:

  • De nedbryder ozonlaget
  • De virker som en klimagas.

Ozonlaget er det lag af luft, der ligger i stratosfæren og beskytter mennesker, dyr og planter mod solens meget kraftige ultraviolette stråler. Disse stråler kan skade blandt andet vores hud og øjne og give hudkræft og grå stær.
Det er ikke kun ozonlaget, det går ud over, når freon siver ud af kølemøblerne. CFC-gassen har også indflydelse på den såkaldte drivhuseffekt, der betyder, at temperaturen stiger på kloden. CFC-gasserne er en kraftig drivhusgas, som er mange gange stærkere end CO2. Men da den ikke findes i særlig store mængder, er det ikke den drivhusgas, der forøger drivhuseffekten mest.

Processen er, at solens UV-stråling i stratosfæren spalter et af CFC-gassernes kloratomer, der går i forbindelse med et ozonmolekyle og danner klormonooxid og ilt. Et fritflyvende iltatom stjæler så iltatomet fra Klormonooxidmolekylet, og der dannes ilt og 1 kloratom. Således kan et kloratom ødelægge op til 100.000 ozonmolekyler.

Når køleskabene ikke virker mere indsamles de til specialbehandling. Her fjerner man først kølemidlerne, så man er sikker på, at de ikke slipper ud i naturen. Bagefter kan man genbruge jern og metal.

Du kan aflevere gamle køleskabe og frysere på en genbrugsplads eller stille dem til storskrald, hvis du bor i en kommune, hvor man får hentet sit storskrald. Mange firmaer, der sælger køleskabe, tilbyder også (mod et mindre beløb) at tage det gamle køleskab med retur, når de leverer et nyt. 

Del denne side med andre