Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Elektronikskrot – mængder og behandling

Elektronikskrot er den hurtigst voksende affaldsfraktion i Danmark. Hvis ikke det behandles rigtigt, kan der være store miljøproblemer forbundet med bortskaffelsen.

Elektronikskrot er den hurtigst voksende affaldsfraktion i Danmark såvel som i resten af verden. Det skyldes både den teknologiske udvikling og forbrugernes stadigt stigende købekraft. Fjernsyn, mobiltelefoner og computere bliver hurtigere skiftet ud til den nyeste og smarteste model, og i takt med det stigende forbrug stiger affaldsmængden af elektronikskrot tilsvarende.

Væksten i elektronikaffald er meget meget større end væksten i almindeligt husholdningsaffald: I 1998 producerede det samlede verdenssamfund seks millioner tons elektronikskrot. I 2012 var tallet steget til næsten 50 millioner tons om året. Og allerede i 2017 regner FN med at der vil være 65 millioner tons elektronikskrot. Det svarer til 11 egyptiske pyramider! 

I Danmark kasseres der hvert år over 125.000 tons elektronikaffald. Det svarer til 22 kg pr person. Heraf regner man med at 40.000 tons ender i forbrændingsanlæggene, hvor de kan gøre stor skade på miljøet, fordi elektronik indeholder mange miljø- og sundhedsskadelige stoffer. I stedet skal man som forbruger benytte de indsamlingsordninger, der er stillet til rådighed i kommunen. På den måde kan man sikre størst mulige udnyttelse af ressourcerne i affaldet uden at skade miljøet.

Del denne side med andre