Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

WEEE-direktivet

WEEE er en forkortelse for ”Waste Electrical and Electronic Equipment” og anvendes i hele EU som en fælles betegnelse for affald af elektriske og elektroniske produkter (elskrot).

WEEE-direktivet har til formål at begrænse mængden af elskrot. Målene er at få producenterne til at fremstille miljøvenlige produkter og øge genbrug, genvinding og andre former for nyttiggørelse.

WEEE-reglerne fastsætter producentansvaret. Det betyder, at producenter og importører af elektronik skal organisere og finansiere indsamlingen og håndteringen af brugt elektronik. Desuden skal de indberette oplysningerne til et producentregister.

I Danmark er WEEE-direktivet udmøntet i en kollektiv ordning, hvor elektronikproducenterne betaler lige meget for indsamlingen, uanset hvor miljø- og genbrugsvenlige deres produkter er. Organisationen hedder Elretur.

Miljøorganisationer har foreslået miljøministeren, at ordningen ændres til et individuelt producentansvar, fordi dette i højere grad vil belønne producenter, der leverer mere miljøvenlige produkter. Systemet påvirker ikke den enkelte borger. Private husholdninger skal fortsat aflevere brugt elektronik til de kommunale indsamlingsordninger eller til en forhandler.

Del denne side med andre