Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Genbrug af printplader

Printpladen er en vigtig del af computeren, når den er i brug, men den er også vigtigt, når computeren er blevet til affald. I en enkelt printplade findes op mod halvdelen af verdens grundstoffer.

Printplader kan man finde i blandt andet computere, fjernsyn og mobiltelefoner. Samlet set udgør printplader cirka 3 % af al det elektronikaffald, der bliver samlet ind. Printplader findes i de fleste elektroniske produkter.

Printplader består som oftest af glasfiber med kobberbaner, nogle gange i flere lag og nogle gange forsølvet. Derpå loddes forskellige komponenter, som kan indeholde mange forskellige stoffer - især metaller. Det er både ædelmetaller (guld, sølv, platin) og tungmetaller.

I princippet kan man genbruge hele printpladen i nye elektronikprodukter. På grund af den hurtige udvikling af elektronikprodukter, er det dog meget sjældent, at det kan lade sig gøre. I stedet for genbruger man printpladerne, ved at metaldelene bliver smeltet om til nye dele på smelteværker. På den måde genbruger man mellem 85 og 99 % af metallerne.

Svanemærkede printplader indeholder ikke sundhedsskadelige bromerede flammehæmmere. Derudover er printpladerne forberedt til blyfri lodning, for at nedbringe forbruget af bly i det færdige produkt. Det er også en fordel, når man skal skille produkterne ad til genbrug.

Del denne side med andre