Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Asbest

Før i tiden brugte man asbest i en lang række bygningsmaterialer. Det kunne for eksempel være i tag-, væg- eller loftsplader samt isolering. Støvet kan give lungekræft, hvis man indånder det. Derfor skal asbest på deponi, når det bliver til affald.

Fordi asbest er farligt, har det siden 1986 været forbudt at bruge det, når man bygger. Men der er stadig asbest mange steder, for så længe asbesten bare ligger på for eksempel et tag, er det ikke farligt. Det er først, når det begynder at støve, at det kan skade. Desværre er der for eksempel skåret hjørner af mange tagplader, for at de skulle passe sammen.

Man brugte asbest, fordi det har mange gode egenskaber. Asbest består af tusindvis af bittesmå enkeltfibre, som kan spindes til tråde, sammenvæves eller findeles. Da asbest ikke kan brænde og tåler temperaturer op til 900° C, er det velegnet til isolering og brandsikring. Til gengæld kan det ikke genbruges og ikke afbrændes i forbrændingsanlæg.

Efterhånden som man skifter lofter og tage, bliver asbesten til affald. Når man fjerner de gamle plader, er der fare for, at de kommer til at støve og gøre skade. Asbest i små støvende stykker er farligt affald. Så skal man gøre det vådt og pakke det ind i plastik.

I princippet skal man altid anmelde til kommunen, når man river huse ned,  hvor materialerne indeholder asbest. Det er dog svært for mange ikke-fagfolk at vurdere, hvornår et materiale indeholder asbest.

Nogle kommuner vil ikke indsamle asbest på genbrugsstationerne, fordi man vil beskytte medarbejderne mod påvirkningen fra asbeststøvet, og der er krav om brug af særligt arbejdstøj, blandt andet masker. I stedet skal asbesten afleveres direkte på deponi. Mange steder er der dog problemer med tilgængeligheden til deponierne, hvis man ikke er fagmand.

Del denne side med andre