Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om plastik

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 66057
 • 366 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om plastik.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om plastik. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Laura Mandag, 21 juni 2021

  Hej
  Jeg laver en artikel til en avis vi laver i min klasse. Jeg ville spørge om du havde en ide om hvorfor at folk går og smider plastik i havet og i naturen
  Mvh.

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 29 Juli 2021

  Hej Laura,

  Det kan der være mange grunde til, men alle grundende er lige dårlige, for plastik skal aldrig smides i havet!

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Savannah Thomsen Onsdag, 12 maj 2021

  hej, vi vil hører om i måske kan hjælpe os med at finde svar på følgende spørgsmål:)

  Har det en betydning hvor påvirket mennesker er af hormonforstyrrende stoffer i plastik, alt efter hvor de bor, og hvordan fx plastaffald -håndteres?

  Kan man gøre noget for enten at fjerne eller reducere indtaget af hormonforstyrrende stoffer fra plast

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 29 Juli 2021

  Hej Savannah,

  Jeg kan desværre ikke svare på, om mængden af påvirkningen af hormonforstyrrende stoffer er større, hvis du bor i f.eks København end hvis du bor i Århus, da jeg simpelthen ikke kender svaret eller har kunne finde det.

  I forhold til hvordan plastaffald skal håndteres, så skal det sorteres som plastaffald i hjemmet, så det kan blive genanvendt.

  Det bedste råd jeg kan give i forhold til at undgå hormonforstyrrende stoffer, er at følge miljøstyrelsens anbefalinger. Dem kan du finde her :https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/kend-kemikalierne/hormonforstyrrende-stoffer/

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Nielsen Mandag, 10 maj 2021

  2 spørgsmål
  1.Der er en slags sølvbelægning i F.eks poser til hundegodbider, er det plastik og skal sorteres som sådan?
  2. Emballagen til piller, der skal trykkes ud, er ofte af plast, med metalfolie på bagsiden, hvordan skal det sorteres?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 28 Juli 2021

  Hej Nielsen,

  Poser der er blevet kontamineret af madvarer (Hundegodbider falder ind under her) skal sorteres som restaffald. Dog prøver man at finde på måder at kunne genanvende sådanne produkter.

  I forhold til emballagen til piller, så skal de også sorteres som restaffald og det skyldes at der er tale om et såkaldt komposit produkt, hvor det ikke er muligt at skille metal og plastik fra hinanden.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Nina Søndag, 07 februar 2021

  Hej
  Jeg har et spørgsmål omkring plastik der bliver genanvendt. Hvis man over garn ud af plastikflasker fx vil det så skade miljøet under brug, her tænker jeg om der vil falde plastik partikler af når det nu er garn og efterlade skade på miljøet. Hvorimod man plejer at bruge uld, men måske også er forkert at bruge når får påvirker miljøet og CO2’en?
  Kan du svare på det?

  Hilsen Nina

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 04 marts 2021

  Hej Nina,

  Tak for dit spørgsmål!

  Når man har lavet plastik om til f.eks "garn" kan det godt ske at der "falder" små plastik partikler fra garnet af. Uld vil i dette eksempel være at foretrække, da de små stykker uld, der ville kunne falde af, vil blive nedbrudt af naturen.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Nicklas Mandag, 07 december 2020

  Hej Expert
  Jeg vil gerne vide noget om, hvor skadeligt mikroplast er for mennesker, altså når fiskene først har indtaget det, og så efter når menneskerne spiser fiskene, hvor skadeligt er mikroplast for mennesker?

 • Camilla - affald.dk's ekspert
  Camilla - affald.dk's ekspert Torsdag, 07 januar 2021

  Hej Nicklas,

  Du kan læse om mikroplast, samt finde kilder du kan arbejde videre med på følgende side : https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/plast/artikler/664-mikroplast.html

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Philipa Fredag, 04 december 2020

  Hej...Vi er 3 piger fra 8.klasse og vi skal lave en fremlæggelse, men kan ikke finde svar på dette spørgsmål.

  Er afbrænding af plastik ansvarligt, hvorfor, hvorfor ikke?

  Hvem har ansvar for plastik affald i naturen?

  Hvem har ansvar for vores overforbrug af plastik?

  Kærlig hilsen Anne, Philipa og Caya

 • Camilla - affald.dk's ekspert
  Camilla - affald.dk's ekspert Torsdag, 07 januar 2021

  Hej Philipa,

  Hvorvidt det er ansvarligt at brænde plastik, som vi f.eks gør på forbrændingsanlæg i Danmark, afhænger meget af hvad alternativet er. Hvis det er muligt at genbruge eller genanvende plastik er det klart at foretrække. Men hvis alternativet er at deponere plastikken er det bedre at brænde den, da vi udnytter den varme der bliver dannet til at producere strøm og fjernvarme.

  I forhold til ansvar for plastik i naturen og for vores overforbrug af plastik, så er det noget vi alle sammen har et ansvar overfor.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Kasia Torsdag, 09 Juli 2020

  Hej ekspert, jeg skriver hovedopgaven om plastik. Det jeg vil gerne finde ud af er bl.a. hvordan ødelægger plastik forbrændingsanlæg, hvis det er i restaffald, og hvilke omkostninger er forbundet med plast i restaffald.

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 15 Juli 2020

  Hej Kasia. Tak for dit spørgsmål. Først og fremmest skal vi selvfølgelig helst genanvende det plast, der kan genanvendes, hvilket kræver at det ikke ryger til restaffald :) Når det så er sagt, er der rene plasttyper som fx indkøbsposer, der ikke ødelægger forbrændingsanlæggene. Til gengæld er plast, der ved forbrænding omdannes til syre, et problem for forbrændingsanlæggene, fordi det ødelægger kedlen, der er lavet af jern. Det er fx blød PVC, som indeholder klor, og hvis det blandes med restaffaldet fra husholdningerne og sendes til forbrænding, dannes der saltsyre. Det betyder, at røgen skal renses med en stor mængde kalk, og det danner en stor mængde miljøfarligt restprodukt fra forbrændingen. Derfor skal den bløde PVC såsom gummistøvler og badedyr ikke i restaffaldet, men lægges på deponi. Omkostninger forbundet ved at forbrænde denne type plast omfatter derfor vedligeholdelse af kedlen. Jo mere klor, der er i forbrændingsrøgen, jo mere kalk skal der bruges, og det resulterer i større mængder restprodukt, som anlæggene skal betale for at deponere. Der findes ikke deponier i Danmark, der kan modtage restprodukt fra affaldsforbrænding, og derfor sendes det alt sammen til Norge eller Tyskland. Mange hilsener Affald.dk

 • Gæst
  elev Torsdag, 18 juni 2020

  hej, ville gerne vide hvofor man ikke bare kan blande alt plastik sammen og genbruge det. jeg ved godt det skal være den samme type plast og samme farve men hvad sker der vis man blander dem sammen?

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 19 juni 2020

  Hej
  Grunden er, at de forskellige plasttyper smelter ved meget forskellige temperaturer. Nogle plasttyper brænder og "går i stykker" som plast inden andre typer overhovedet smelter. Det er fordi plast består af lange komplekse molekyler i modsætning til fx metaller. Derfor kan man også godt blande alle metaller sammen og smelte dem sammen, så får man bare en legering bestående af forskellige metaller.

  Det kunne ellers være smart, hvis man også kunne det med plast, og så laver forskellige plastlegeringer. Men det går altså ikke.

  Tak for et godt spørgsmål. Jeg håber, at du kan bruge svaret.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Elev Tirsdag, 19 maj 2020

  Hej eksperter,
  Jeg går i 9. klasse, og jeg har fået den opgave at lave et tværfagligt projekt, hvor emnet er plastikforurening i havet. Jeg vil gerne stille jer nogle spørgsmål, da jeg har brug for jeres ekspertviden. Spørgsmålene er følgende:
  1. Hvad er plastik, (udfra en kemi vinkel, altså hvilke molekyler består det af m.m.) og hvordan påvirker det både livet i havet og os mennesker? (ud fra en biologisk vinkel, altså plastik kommer ind i fødekæden og påvirker livet i havet og måske også os når vi spiser fiskene)
  2. Hvor samles plastikken henne? (ud fra en geografisk vinkel når man taler om de store øer af plast der findes bestemte steder i oceanerne)
  Hilsen, Eleven

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 20 maj 2020

  Hej

  Det er er meget brede spørgsmål, du stiller, som kan besvare hele din tværfaglige opgave. Det egner sig ikke helt i vores forum. Prøv, om du kan snævre det lidt ind til noget konkret. Fx dit spørgsmål om, hvad plast er, er det ikke noget entydigt svar på, der findes mere end 1000 forskellige typer. Derfor påvirker det også natur og miljø meget forskelligt.

  Vi glæder os til at høre fra dig igen.

  Affald.dk

 • Gæst
  Anne Fredag, 08 maj 2020

  Kan man lave vinyl klorid, hvor der er 2 klor atomer i stedet for 2 hydrogen atomer?

  Hvorfor laver man ikke PVC med flere klor atomer?

  Vh Anne

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 11 maj 2020

  Kære Anne

  Tak for dit spørgsmål. Her på affald.dk er vi eksperter på affald - også når pvc bliver til affald. Men jeg har ikke forstand på kemiske synteser, som når man fremstiller vinylklorid. Jeg håber, at du kan finde svar på dit spørgsmål et andet sted

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Torsdag, 27 januar 2022