Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om farligt affald

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 27592
 • 86 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om farligt affald.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om farligt affald. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Nicolai Severin Søndag, 19 Juli 2020

  Hej affald,

  Jeg har en virksomhed og vi bruger 100% genbrugsplast fra Holland https://www.tarapac.com/dk/add-0500-500-ml/

  Kan I fortælle mig, om jeg på nogen måde kan få pant- eller genbrugsmærke på sådan en flaske?

  Mit fokus ligger på ikke at forurene, så hvilken process er bedst, lytter jeg meget gerne til!

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 20 Juli 2020

  Hej Nicolai,

  Det er rigtig dejligt at høre at jeres fokus ligger på ikke at forurene! I forhold til hvorvidt du kan få pant mærke på din flaske, så afhænger det af flere forskellige ting. Da jeg ikke kan give dig et komplet svar vil jeg henvise dig til følgende side fra dansk retursystem: https://danskretursystem.dk/for-virksomhed/tilmeld-udbyder/

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  birte højsager Fredag, 21 februar 2020

  Hej,
  Jeg er i gang med et skole projekt omkring at det er bedre at bruge genopladelige batterier, istedet for engangs.
  Et engangsbatteri kan bruges 1 gang. Og genopladeligt kan bruges 5000 gange.

  Men hvilken forskel gør det på CO2 aftrykket?

  Fx.
  - Hvor meget CO2 udledes/hvor mange resourcer bruges ved produktion af et batteri?
  - Hvor meget CO2 udledes/hvor mange resourcer bruges på forbrændingsanlæg af et batteri?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 26 februar 2020

  Hej Birte

  Det lyder som et spændende projekt

  Jeg kan ikke give dig svar på alt. Mange af dine spørgsmål er nok bedre henvendt til batteriproducenter. Mange producenter laver både engangs- og genopladelige batterier. Så måske har de noget sammenlignende info.

  Når batterier bliver til affald skal de endelig ikke til forbrænding. De sviner meget med tungmetaler og syrer og brænder ikke i særligt høj grad. De udleder heller ikke nævneværdig CO2, da de ikke indeholder noget kulstof. Der kan være lidt plastik i, som udleder CO2, men det er absolut ikke der, skoen trykker.
  Så de ressource forbrændingsanlæggene skal bruge er til røgrens.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  thomas Tirsdag, 07 januar 2020

  hvad sker der hvis man smider ting med farlig mærket ind i en skraldespand fx deodorant

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 07 januar 2020

  Hej Thomas

  Det kommer meget an på, hvilket faresymbol, der er på affaldet. Affaldet i en almindelig skraldespand bliver brændt i store ovne på forbrændingsanlæggene. Noget affald (fx en deodorantspray) med faresymbol på springer i luften derinde, andet udvikler giftig røg, som er krævende og dyr at rense bort, og andet igen er sundhedsfarligt for det forskellige affaldspersonale at håndtere.

  Prøv fx at se den fine oversigt fra Tænk over faresymboler https://kemi.taenk.dk/bliv-klogere/faresymboler-kend-kemikalie-advarslerne

  Det er jo tit kun indholdet i et produkt, som er faremærket. Så derfor kan den tomme emballage godt uproblematisk at smide i restaffald.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Lucas Onsdag, 09 oktober 2019

  Hvad sker der hvis man putter farligt affald i restaffald?

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 25 oktober 2019

  Hej Lucas

  Farligt affald indeholder tit skadelige stoffer, som skal renses ud af røgen, hvis det bliver brændt sammen med restaffald. Vi risikere også at der kommer tungmetaller i slaggen, som er "asken" efter forbrændingen.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  William Torsdag, 11 april 2019

  Hej vi er 3 drenge, der skriver opgave om kemisk affald. Vi ved godt at batterier skal i farligt affald, på grund af farlige stoffer og at mange af tingene kan anvendes igen.
  Vi har set viden " Du skal ikke fucke med grundvandet " hvordan kan vores grundvand blive forurenet, ved at batterier bliver smidt på forbrændingsanlæg?
  Vh William

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 12 april 2019

  Hej William og 2 andre drenge

  Tak for jeres spørgsmål. Jeg kan godt forstå jeres undren.

  Problemet med batterierne er, at de indeholder tungmetaller. Hvis batterierne havner i forbrændingen, så ender tungmetallerne i slaggen (den aske, som er tilbage efter forbrændingen). Slagge bruger vi i dag som grus i fundamentet under bl.a. motorveje. Slagge modnes først, så tungmetallerne binder sig i slaggen og derfor ikke udvaskes og siver ned til grundvandet.

  I Danmark er der fastsat grænseværdier for, hvor meget tungmetal, der må kunne komme ud af slaggen, når den skal bruges under vejene. Grænseværdien er ikke nul, men lav nok til, at eksperter har vurderet, at det ikke er et problem for miljøet. Men i princippet kan tungmetaller fra fx batterier sive ned i grundvandet.

  Her på affald.dk har vi en artikel, som beskriver lidt mere om emnet på https://affald.dk/da/7-10/forbraending/artikler/210-slagge-7-10.html

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Frederikke Jacobsen Tirsdag, 29 januar 2019

  Hej!
  Vi laver i denne uge projektuge, og har om batterier, vi her derfor et spørgsmål.
  Hvordan forurener batterier naturen?

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 29 januar 2019

  Hej Frederikke

  Der er mange forskellige slags batterier. Nogle er engangsbatterier. Dem kan man kun bruge en gang. Andre er genopladelige batterier. De kan få ny strøm fra stikkontakten. Batterier indeholder metal, som ligger i en væske inde i batteriet. Det er metallerne, der gør batteriet i stand til at lave strøm. Det er let at skille metallerne fra hinanden og genbruge dem. Tidligere måtte man godt deponere batterier. Men nu skal alle batterier skilles ad så metallerne kan genbruges.

  Nogle af metallerne er tungmetaller. De er giftige for mennesker og naturen. Derfor er det vigtigt at indsamle batterierne som farligt affald. Så ender tungmetallerne ikke på forbrændingsanlægget eller ude i naturen.

  Vi har en del artikler om batterier her på siden. se bl.a. https://www.affald.dk/da/webquests/elektronik/artikler/453-batterier-3-4.html

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Ida Damgaard Fredag, 13 april 2018

  Hej affald.dk

  Vi er tre piger, der skriver et projekt omkring bæredygtig.

  Her har vi analyseret fremstilling af aromastoffer, herunder en ester, men når denne ester skal fremstilles bruges mange farlige kemikalier. Derfor vil vi gerne vide, hvad der sker med disse kemikalier når de skal bortskaffes. Fx hvad sker der med koncentreret svovlsyre, når den bliver hentet hos os som forbrugere.

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 13 april 2018

  Hej Ida
  Tusind tak for dit spørgsmål.
  Hvis man ved fremstillingen af aromastoffer ender med et restprodukt som svovlsyre, kan det være at fabrikken selv neutraliserer væsken og sender det til rensning på et rensningsanlæg. Spørgsmålet er om restproduktet udelukkende består af svovlsyre, eller om det skal renses for andet inden det kan sendes til rensningsanlægget.

  Der produceres fx også svovlsyre ved rensning af røgen på et forbrændingsanlæg. Denne svovlsyre neutraliseres og renses for blandt andet tungmetaller, inden væsken sendes til et rensningsanlæg.

  Hvis du har svovlsyre derhjemme som skal bortskaffes, kan du aflevere det på genbrugsstationen. Svovlsyreren ender til sidst med at blive sendt til et anlæg som fx Fortum, hvor det kommes i en tank for uorganisk væske og bliver neutraliseret. Hvis væsken indeholder metaller, fældes de.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Mathias juel nielsen Fredag, 30 november 2018

  Hej!
  Hvad sker der, hvis vi brænder et batteri af på en losseplads?

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 03 december 2018

  Hej Mathias,

  I Danmark brændes der ikke noget af på lossepladser. Det usorterede affald (restaffald) fra husstandene i Danmark samles ind af skraldebiler, som kører det til et forbrændingsanlæg, hvor varmen fra afbrændingen udnyttes til at skabe varme og elektricitet. Batterier skal ikke brændes sammen med restaffald, men derimod sorteres til farligt affald. Dette skyldes, at batterier ofte indeholder tungmetaller såsom bly, kadmium, kviksølv og nikkel. Disse metaller belaster naturen og dyrelivet, hvis de udledes via forbrænding - netop derfor skal batterier ikke brændes, men genanvendes. Når man indsamler batterier til farligt affald, bliver batterierne skilt ad og metallerne kan genanvendes i nye batterier i stedet for at ende i naturen.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Frida Caspersen Mandag, 26 februar 2018

  Hej jeg vil gerne vide hvilken af affaldsgruppen “farlig affald” er inde under?

  Og tak på forhånd .

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 26 februar 2018

  Hej Frida
  Farligt affald kan være mange ting, men generelt siger man at farligt affald skal til specialbehandlet.
  Her bliver noget af affaldet skilt ad og genanvendt, hvor andet bliver sendt til forbrænding på specielle forbrændingsanlæg.

  Mvh Affald.dk

 • Gæst
  Per Torsdag, 18 januar 2018

  Hvilke farlige stoffer er der i affald?
  :D

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 18 januar 2018

  Hej Per
  Hvis du mener restaffald, der kommer til forbrænding, bør der ikke være farlige stoffer i.
  Men det er ikke alle, der sorterer deres affald lige korrekt, og derfor ender der nogle gange noget til forbrænding, som i stedet skulle have være til fx farligt affald eller elektronik.
  På forbrændingsanlæg fjernes fx tungmetallerne fra røgen. disse tungmetaller kan blandt andet komme fra elektronik.
  Du kan evt. læse om røgrens, syreregn, tungmetaller og slagge på siden her: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/forbraending/artikler.html

  Mvh
  Affald.dk

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Torsdag, 27 januar 2022