Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Spørg eksperterne om farligt affald

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 19192
 • 78 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om farligt affald.
Se også filmen og læs artiklerne til temaet om farligt affald. Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  William Torsdag, 11 april 2019

  Hej vi er 3 drenge, der skriver opgave om kemisk affald. Vi ved godt at batterier skal i farligt affald, på grund af farlige stoffer og at mange af tingene kan anvendes igen.
  Vi har set viden " Du skal ikke fucke med grundvandet " hvordan kan vores grundvand blive forurenet, ved at batterier bliver smidt på forbrændingsanlæg?
  Vh William

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 12 april 2019

  Hej William og 2 andre drenge

  Tak for jeres spørgsmål. Jeg kan godt forstå jeres undren.

  Problemet med batterierne er, at de indeholder tungmetaller. Hvis batterierne havner i forbrændingen, så ender tungmetallerne i slaggen (den aske, som er tilbage efter forbrændingen). Slagge bruger vi i dag som grus i fundamentet under bl.a. motorveje. Slagge modnes først, så tungmetallerne binder sig i slaggen og derfor ikke udvaskes og siver ned til grundvandet.

  I Danmark er der fastsat grænseværdier for, hvor meget tungmetal, der må kunne komme ud af slaggen, når den skal bruges under vejene. Grænseværdien er ikke nul, men lav nok til, at eksperter har vurderet, at det ikke er et problem for miljøet. Men i princippet kan tungmetaller fra fx batterier sive ned i grundvandet.

  Her på affald.dk har vi en artikel, som beskriver lidt mere om emnet på https://affald.dk/da/7-10/forbraending/artikler/210-slagge-7-10.html

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Frederikke Jacobsen Tirsdag, 29 januar 2019

  Hej!
  Vi laver i denne uge projektuge, og har om batterier, vi her derfor et spørgsmål.
  Hvordan forurener batterier naturen?

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 29 januar 2019

  Hej Frederikke

  Der er mange forskellige slags batterier. Nogle er engangsbatterier. Dem kan man kun bruge en gang. Andre er genopladelige batterier. De kan få ny strøm fra stikkontakten. Batterier indeholder metal, som ligger i en væske inde i batteriet. Det er metallerne, der gør batteriet i stand til at lave strøm. Det er let at skille metallerne fra hinanden og genbruge dem. Tidligere måtte man godt deponere batterier. Men nu skal alle batterier skilles ad så metallerne kan genbruges.

  Nogle af metallerne er tungmetaller. De er giftige for mennesker og naturen. Derfor er det vigtigt at indsamle batterierne som farligt affald. Så ender tungmetallerne ikke på forbrændingsanlægget eller ude i naturen.

  Vi har en del artikler om batterier her på siden. se bl.a. https://www.affald.dk/da/webquests/elektronik/artikler/453-batterier-3-4.html

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Ida Damgaard Fredag, 13 april 2018

  Hej affald.dk

  Vi er tre piger, der skriver et projekt omkring bæredygtig.

  Her har vi analyseret fremstilling af aromastoffer, herunder en ester, men når denne ester skal fremstilles bruges mange farlige kemikalier. Derfor vil vi gerne vide, hvad der sker med disse kemikalier når de skal bortskaffes. Fx hvad sker der med koncentreret svovlsyre, når den bliver hentet hos os som forbrugere.

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 13 april 2018

  Hej Ida
  Tusind tak for dit spørgsmål.
  Hvis man ved fremstillingen af aromastoffer ender med et restprodukt som svovlsyre, kan det være at fabrikken selv neutraliserer væsken og sender det til rensning på et rensningsanlæg. Spørgsmålet er om restproduktet udelukkende består af svovlsyre, eller om det skal renses for andet inden det kan sendes til rensningsanlægget.

  Der produceres fx også svovlsyre ved rensning af røgen på et forbrændingsanlæg. Denne svovlsyre neutraliseres og renses for blandt andet tungmetaller, inden væsken sendes til et rensningsanlæg.

  Hvis du har svovlsyre derhjemme som skal bortskaffes, kan du aflevere det på genbrugsstationen. Svovlsyreren ender til sidst med at blive sendt til et anlæg som fx Fortum, hvor det kommes i en tank for uorganisk væske og bliver neutraliseret. Hvis væsken indeholder metaller, fældes de.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Mathias juel nielsen Fredag, 30 november 2018

  Hej!
  Hvad sker der, hvis vi brænder et batteri af på en losseplads?

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 03 december 2018

  Hej Mathias,

  I Danmark brændes der ikke noget af på lossepladser. Det usorterede affald (restaffald) fra husstandene i Danmark samles ind af skraldebiler, som kører det til et forbrændingsanlæg, hvor varmen fra afbrændingen udnyttes til at skabe varme og elektricitet. Batterier skal ikke brændes sammen med restaffald, men derimod sorteres til farligt affald. Dette skyldes, at batterier ofte indeholder tungmetaller såsom bly, kadmium, kviksølv og nikkel. Disse metaller belaster naturen og dyrelivet, hvis de udledes via forbrænding - netop derfor skal batterier ikke brændes, men genanvendes. Når man indsamler batterier til farligt affald, bliver batterierne skilt ad og metallerne kan genanvendes i nye batterier i stedet for at ende i naturen.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Frida Caspersen Mandag, 26 februar 2018

  Hej jeg vil gerne vide hvilken af affaldsgruppen “farlig affald” er inde under?

  Og tak på forhånd .

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 26 februar 2018

  Hej Frida
  Farligt affald kan være mange ting, men generelt siger man at farligt affald skal til specialbehandlet.
  Her bliver noget af affaldet skilt ad og genanvendt, hvor andet bliver sendt til forbrænding på specielle forbrændingsanlæg.

  Mvh Affald.dk

 • Gæst
  Per Torsdag, 18 januar 2018

  Hvilke farlige stoffer er der i affald?
  :D

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 18 januar 2018

  Hej Per
  Hvis du mener restaffald, der kommer til forbrænding, bør der ikke være farlige stoffer i.
  Men det er ikke alle, der sorterer deres affald lige korrekt, og derfor ender der nogle gange noget til forbrænding, som i stedet skulle have være til fx farligt affald eller elektronik.
  På forbrændingsanlæg fjernes fx tungmetallerne fra røgen. disse tungmetaller kan blandt andet komme fra elektronik.
  Du kan evt. læse om røgrens, syreregn, tungmetaller og slagge på siden her: https://www.affald.dk/da/ungdomsuddannelser/forbraending/artikler.html

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Lene Onsdag, 20 september 2017

  Hej håber i lige kan hjælpe mig!
  Hvis jeg fx sprøjter gift i haven idag fx.(1 okt) hvornår vil det så komme i hvores drikkevand

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 22 september 2017

  Hej Lene
  Hvor længe der går før end giften ender i grundvandet, kommer an på rigtig mange forskellige faktorer, som fx jordbundstypen, mængden og typen af gift, mm.
  Hvis man sprøjter med gift er det ikke kun grundvandet det kan gå ud over, men også naturen. Man skal derfor måske overveje, om det er nødvendigt at bruge gift i sin have.

  Hvis man har benyttet sig af gift, og det ender i grundvandet, sker det ikke lige med det samme. Der kan nemlig sagtens gå 50 år, inden regnvandet kan pumpes op igen som drikkevand.
  Vi skal passe rigtig godt på vores grundvand, og se det som en værdifuld ressource.

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Katrine Torsdag, 01 juni 2017

  Hejsa. :)
  Har snart eksamen, og mangler hjælp angående disse spg. Håber i kan hjælpe!
  Knus
  Hvilke stoffer udledes i naturen når vi smider batterier eller plast?
  Hvilke steder i Danmark bliver mest udsat for menneskeskabte stoffer og hvorfor?
  Hvilke konsekvenser har forurenet grundvand/overfladevand for levende organismer?

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 02 juni 2017

  Hej Katrine
  Tak for dine gode spørgsmål.
  Som du kan se i tidligere svar, kan batterier indeholde miljøskadelige stoffer som fx tungmetallerne bly, kviksølv, kadmium og nikkel.
  Hvis man smider batteriet i naturen, kan disse tungmetaller og andre stoffer udledes i naturen, og i sidste ende muligvis finde vej til grundvandet.
  Mht. plast, så er der mere end 1000 forskellig typer plast, der er opbygget forskelligt. Derfor er det svært for mig at sige præcist hvilke stoffer der udledes, hvis man smider plastik i naturen. Man skal også tænke på, at der kan gå flere hundrede år før en plastikken er nedbrudt i naturen.

  Nedenfor har jeg vedhæftet nogle links, hvor du kan læse lidt mere om hvordan grundvandet bliver forurenet, finde kort over grundvandslommer og se deres forureningsgrad.
  http://www.geus.dk/DK/popular-geology/edu/viden_om/grundvand/Sider/gv04-dk.aspx
  http://www.geus.dk/DK/popular-geology/edu/viden_om/grundvand/Sider/gv05-dk.aspx
  https://vandetsvej.dk/introduktion-0

  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Melanie Onsdag, 17 maj 2017

  Hej. :)
  Hvad sker der med naturen, når vi smider batterier i det frie, og kan det have effekt på grundvandet?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 17 maj 2017

  Hej Malene
  Batterier kan indeholde miljøskadelige stoffer som fx tungmetallerne bly, kviksølv, kadmium og nikkel.
  Hvis man smider batteriet i naturen, kan disse tungmetaller og andre stoffer udledes i naturen, og i sidste ende muligvis finde vej til grundvandet.
  Det er dog kun en lille del af regnvandet, der ender som grundvand, da størstedelen forsvinder i vandløb, grøfter og kloakker eller når at fordampe inden. Hvis man er så uheldig at indholdet fra batteriet måtte ende i grundvandet, sker det dog ikke lige med det samme. Der kan nemlig sagtens gå 50 år, inden regnvandet kan pumpes op igen som drikkevand.
  Vi skal passe rigtig godt på vores grundvand, og se det som en værdifuld ressource.
  Mvh
  Affald.dk

 • Gæst
  Felix Torsdag, 22 september 2016

  Er der noget om tyggegummi og dyr der dør? Er der eventuelt nogle statistikker?:D

 • Gæst
  Nicole Torsdag, 22 september 2016

  Hej Felix
  Ja, det er rigtigt der er noget om tyggegummi og dyr der dør. :D
  Det er desværre sådan, at fugle og andre dyr, kan blive fristede af tyggegummi, der er blevet smidt på gaden eller i naturen.
  Hvis de spiser tyggegummiet, kan de risikere at næbet klistrer sammen eller at de bliver kvalt i det. Jeg har desværre ikke nogle statistikker, men du kan prøve at kontakte Dansk Ornitologisk Forening.

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Lørdag, 19 oktober 2019