Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Spørg eksperterne om affald

Er der noget du ikke har fundet svar på?
Stil dit spørgsmål her, og få svar fra Affald.dks eksperter.
Inden du stiller dit spørgsmål, så husk at se filmene og læs artiklerne til det emne, dit spørgsmål handler om.
Regn med en svarfrist på ca. en uge - lidt længere frist i skoleferier.

Her kan du stille dit spørgsmål!

Skrevet af - i Affald
 • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
 • Visninger: 35730
 • 122 Kommentarer
 • Tilmeld indlæg
 • Udskriv

Her finder du spørgsmål og svar om "alt det andet" om affald.
Har du brugt søgefunktionen? Her finder du måske også de svar, du leder efter.

Finder du ikke dit svar, kan du stille et spørgsmål til Affald.dks eksperter her.

Kommentarer

 • Gæst
  Rolf Tirsdag, 18 maj 2021

  Hej -

  Hvorfor kan folie, hvor metal blandet med plast/papir, ikke genbruges i metal genbrug?
  - Er det ikke bare at brænde det hvorefter der vil være metal efterladt i asken som kan genbruges?

  Mit indtryk var at metal blev smeltet om og plast/træ/papir... osv. bare var "fuel for the fire" hvilket ikke er en ulempe for processen.

  F.eks. pille blister pakninger hvor det ligner 50%metal, vægt messigt, som burde kunne genanvendes via afbrænding
  eller en ødelagt termo-indkøbspose, eller for den sags skyld, en metal/papir chips pose.

  Til sammenligning er jeg på genbrugspladser blevet guidet til at smide træplader, med minimale metal decor eller lign, i metalaffald. Der var metal indholdet kun ca. 0,5% af vægten -.-?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 29 Juli 2021

  Hej Rofl,

  Du har ret i at det er en god gammel tommelfingerregel, at "jern vinder over alt andet" - altså at hvis noget sammensat affald indeholder metal, så skal det håndteres som metal, idet det, der ikke er metal, så "går op i røg". Derfor er du blevet guidet til at træaffald med fastmonteret metal skal sorteres som metal.

  Men lige præcis for folier gælder det, at det altid giver knuder i de sorteringssystemer/shreddere, som metalaffaldet håndteres i, inden det føres til omsmeltning. Folierne kiler sig fast alle de forkerte steder og giver mange stop.

  Derfor går det ikke at lægge kompositemballager med plastfolie og metal til metal.

  MEN, når disse kompositter i stedet lægges til brændbart affald, vil store dele af metallet efterfølgende blive udsorteret fra forbrændningsslaggen til genanvendelse.

  I 2020 udsorteredes i størrelsesordenen 9 kg metal per. husstand fra forbrændningsslagge - svarende stort set til de metalmængder, vi har kunnet måle i restaffald og stort og småt brændbart. Det betyder så IKKE, at vi bare kan holde op med at udsortere metal, eftersom kvaliteten for det første bliver meget ringere efter en tur i ovnen, dels er der jo også en del metal fra erhvervsaffaldet i slaggen, så det er næppe alle de 9 kg, der efterfølgende udsorteres - tyndt aluminium brænder faktisk op!

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Simon Søndag, 16 maj 2021

  Hej Affald.dk

  Jeg sortere normalt brandbart affald separat fra “Dagrenovation” (uden det er krav i min kommune). Jeg er dog kommet i tvivl om det overhovedet hjælper noget eller om disse to typer affald ender samme sted? Et meget simpelt eksempel kan være en mælkekarton... Den vil jeg normalt frasorterer til “småt brandbart”, men hvis man kigger på anbefalingerne så står de til “dagrenovation”. Håber I kan hjælpe med en forklaring.

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 29 Juli 2021

  Hej Simon,

  Uden at vide præcis, hvordan det fungere i din kommune, vil jeg formode at småt brændbart affald og dagrenovation ender med at blive brændt.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  henriette Mandag, 25 januar 2021

  hej
  jeg er kommet i tvivl mht til et krystal jeg har fået smadret. Krystalglas må ikke komme i beholderen med glasaffald, vel?
  hvor skal det så hen?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 03 februar 2021

  Hej Henriette,

  Som udgangspunkt må krystalglas godt komme i beholderen til glasaffald, alternativt kan du køre ud til den nærmeste genbrugsplads og aflevere det der.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Lau Onsdag, 30 december 2020

  Hvor skal jeg smide for gamle piller (smertestillende og lignende) ud?
  Det samme med pille, som synes at være en blanding af plast og metal/folie

 • Camilla - affald.dk's ekspert
  Camilla - affald.dk's ekspert Torsdag, 07 januar 2021

  Hej Lau,

  De skal indleveres som farligt affald på din nærmeste genbrugsplads. Alternativt kan du kontakte dit apotek og aflevere dem hos dem.

  Vh Affald.dk

 • Gæst
  Johs Plesner Fredag, 10 Juli 2020

  Når de hundedyre blækbeholdere til computerens printer udskiftes, er de gamle affald, men hvad slags? Pakken er jo pap, og patronen er i grunden plast, men den indeholder en sidste rest af blæk, og i bunden af patronen er der små stykker guld. -- Er så det hele metal?

 • Gæst
  Affald.dk Onsdag, 15 Juli 2020

  Hej Johs Plesner. Tak for dit spørgsmål. Du har fuldstændig ret i, at blækpatroner består af forskellige materialer som bl.a. plast, metal og selvfølgelig blæk. De skal afleveres på genbrugspladsen til farligt affald og helst i den kartonemballage, der er rundt om dem for at undgå, at de bliver beskadiget undervejs. Blækpatronerne bliver genbrugt op til flere gange ved, at de først bliver renset og derefter genfyldt. Når de brugte blækpatroner ikke kan genfyldes mere, bliver de skilt ad, og de forskellige dele bliver genanvendt. Mange hilsener Affald.dk

 • Gæst
  Åge jepsen Lørdag, 25 april 2020

  Hej Expert
  Hvor finder man info om det vi ikke forbrænder samt det vi Exporter eller gemmer, almindeligt og farligt affald Danmark ikke forbrænder/bruger/genbruger/genanvendes. Det der gemmes til senere eller for altid.

 • Gæst
  Affald.dk Mandag, 27 april 2020

  Hej Åge
  Du kan bl.a. finde info her på affald.dk i vores forskellige artikler. De fleste artikler er henvendt til skoleelever, men jeg mange voksne lærer også noget nyt, når de læser artiklerne.
  Ellers kan du finde info på f.eks. danskaffaldsforening.dk eller Danmarks Statistik (dst.dk f.eks. https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/geografi-miljoe-og-energi/groent-nationalregnskab/materialer-og-affald)

  Hvis du har konkrete spørgsmål, er du velkommen til at skrive her til mig. Så skal jeg se, om jeg kan svare.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  BK Mandag, 13 april 2020

  Hej Eksperter
  I forhold til at affaldssortere: Jeg kan ikke lige gennemskue, hvilken kategori bægeret fra Karolines Køkken Cremefraiche Øko (450 g) er - og det samme gælder McDonalds sodavandsbægre.....er det pap eller plastic?

  Mvh
  BK

 • Gæst
  Affald.dk Tirsdag, 14 april 2020

  Hej BK

  Tak for dine spørgsmål.

  Bægeret fra creme fraiche og lign er som regel ren plast. Så de skal sorteres som plast. Sodavandsbægerne er lavet af plast OG pap, som sidder uadskilleligt sammen, derfor kan de hverken genanvendes, som det ene eller det andet. De skal sorteres til restaffald (rest efter sortering).

 • Gæst
  Mette Lise Bengaard Onsdag, 08 januar 2020

  Hej. :) Og tak for muligheden for at spørge jer til råds. Jeg står med et par børnebukser i 100 procent polyester og er i tvivl om hvordan jeg bedst affaldssorterer dem. Det er jo et lidt problematisk materiale, da det aldrig forgår. (Jeg er klar over de ikke skal til en genbrugs, da de så risikerer at ende i et land uden affaldssortering og kan ende i naturen). Spørgsmålet er så om det er bedst at jeg kommer dem i skraldespanden eller i plasticsorteringen?
  Mvh. Mette Lise

 • Gæst
  Christine Mandag, 30 december 2019

  Hej, hvor smider man tuscher og kuglepenne ud når de ikke virker mere?

 • Gæst
  Affald.dk Torsdag, 02 januar 2020

  Hej Christine

  Der er forskellige sorteringsløsninger fra kommune til kommune, så du skal altid følge kommunens vejledning.

  Når det er sagt, så ved jeg, at de fleste kommune vil svare: Restaffald/dagrenovation. Hvis du er meget ihærdig, er det fint, at skille fx en kuglepen ad og sortere den lille metalfjeder til metalaffald og et evt plasthylster til plastaffald.

  Hvis du har tuscher med faresymbol, skal de som regel sorteres til farligt affald.

  Mange hilsner
  Affald.dk

 • Gæst
  Victor og Anna Torsdag, 07 november 2019

  Hej eksperter, vi er i gang med at skrive en rapport omkring forbedring/formindskning af affald fra mælk/coffee creamer/etc. til bl.a. konferencer.
  Vi tænkte dog derfor på hvor mange procent af en coffee creamer eller en lille "pyramide" mælk der egentlig er emballage/restaffald?

  Håber i kan hjælpe:)

 • Gæst
  Affald.dk Fredag, 08 november 2019

  Hej Victor og Anna

  I skal have fat i det ønskede produkt. I skal veje det med indhold og uden indhold. Så skal I dividere "vægt uden indhold" med "vægt med indhold" og gange med 100%. Så ved I hvor mange procent (masseprocent) af produktet, der består af emballage.

  Med venlig hilsen
  Affald.dk

 • Gæst
  Gæst Fredag, 06 december 2019

  Hej Affald.dk
  Hvorfor er der klunsning forbudt i Danmark på nær på Bornholm? Ville det ikke være mere miljørigtig at gå noget mere ind for genbrug?
  mvh. Gæst

Skriv din kommentar

Gæst
Gæst Torsdag, 27 januar 2022