Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Fossile brændstoffer

Både borgere og politikere er i disse år meget optagede af den globale opvarmning der kan ændre vores klima. Den vigtigste ”klimagas” er CO2 som opstår ved blandt andet afbrænding.

I Danmark bliver en stor del af vores strømproduktion lavet ved at man brænder fossile brændstoffer af. Fossile brændstoffer er olie eller kul som er dannet af døde dyr og plantedele som er mange millioner år gamle.

Når man brænder fossile brændstoffer sker der et stort udslip af gasser blandt andet kuldioxid (CO2). CO2 er i sig selv ikke farligt. Faktisk er CO2 vigtig for blandt andet planter som omdanner CO2 til ilt (O2) ved hjælp af fotosyntesen.

Det der er farligt, er når man brænder så mange fossile brændstoffer af, at der skabes et overskud af CO2 som planterne ikke kan nå at omdanne til ilt. Dette overskud af CO2 danner en usynlig kappe omkring hele Jorden. Solen stråler kan godt trænge ned i gennem kappen, men desværre kan varmestrålerne ikke komme op og væk fra jorden igen.

Princippet er det samme som det der sker i et drivhus. Her kan solens varmestråler godt trænge ind, men de har svært ved at komme ud igen. Når varmen ikke kan komme væk fra jorden så stiger temperaturen. Dette bliver i øjeblikket omtalt som global opvarmning, og det kan være til stor skade for jordens plante og dyreliv.

Når vi bruger fossile brændstoffer til at lave strøm, sker der også et udslip af gasserne svovldioxid (SO2) og kvælstofoxid (NOX). I luften bliver de omdannet til svovlsyre og salpetersyre. Når der er mange af disse gasser i luften kan der komme syreregn, hvilket kan gøre skade på plante og dyreliv.

Del denne side med andre