Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Metal i din hverdag

Vi bruger metal til alt muligt. Både til små knapper og nåle og til store maskiner, biler og broer. Der er også masser af metal i legetøj, der bruger strøm. Metaller kan smeltes om og genbruges. Men kun hvis det indsamles rigtigt.

Prøv at tænke på, hvor meget metal der er hjemme hos dig. I har både køleskab og komfur, der er lavet af metal, og måske også en bil eller cykel. Måske har I også tv, radio, elpisker, legetøj og andre ting, der bruger strøm. Det er metal, der leder strømmen.

Hvor mange metalting kan du se, derfra hvor du sidder nu? Måske sidder du på en stol, hvor benene er lavet af metal?

 

Metallerne er gode at bruge, fordi:

  • De er stærke. Nogle metaller bruges til togskinner og broer. Det er især jern, der bliver brugt til det. Jern bliver heller ikke så let slidt. Derfor er det godt til maskiner, der bevæger sig.
  • De kan klare høj varme uden at smelte. Det er smart til komfurer, brændeovne og motorer.
  • De er gode til at lede strøm. Derfor bruger vi metaller til ledninger.
  • De er pæne. Sølv og guld er så flot, at vi bruger det til smykker og lægger det på kupler, så det skinner flot i solen.
  • De vejer mindre end glas. Derfor bruger vi metal til dåser til sodavand og øl.
  • De er hygiejniske. Derfor bruger vi metal til dåser til flåede tomater, majs og så videre.

 

Jern kan ikke brænde på et forbrændingsanlæg. Derfor må ting af metal ikke smides i skraldespanden.

Dåser til øl og sodavand skal afleveres i supermarkedet. I nogle kommuner samler man andre dåser ind ved husene. Store ting af metal skal indsamles som storskrald.

Legetøj og fjernsyn, der er gået i stykker, skal afleveres til genbrug. Nogle steder skal det afleveres på genbrugspladsen. Andre steder kører der en miljøbil rundt og samler farligt affald og ting til genbrug.

Del denne side med andre