Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Bly

Der findes bly i mange ting, uden at vi tænker over det. Bly er et tungmetal og skal derfor afleveres som farligt affald.

Bly er et giftigt metal, som kan skade nervesystemet og give blod- og hjernelidelser, især hos børn. Bly findes i rigtig mange produkter – dog ikke i blyanter, selv om man skulle tro det.

Der kan for eksempel være bly i det metalfolie, der bruges på vinflasker. Men i mange lande forsøger man at undgå blyet i folien, fordi mange forbrugere smider folien i restaffaldet og dermed til forbrænding.

På forbrændingsanlæggene kan bly spredes til naturen gennem røgen, spildevand og i slaggen. Man renser altid indholdet i røgen og vandet.  Men man kan ikke fjerne alt blyet med rensning. Man kan kun undgå blyet i naturen, hvis der ikke er bly i affaldet.

Der kan også være bly i legetøj. I Danmark har vi strenge regler for indholdet af bly i legetøj. Men det findes i legetøj i lande uden for Europa, hvor man ikke har lige så strenge krav som her.

Der kan også være bly i fastelavnssminke, i keramik, lerkrukker og krystalglas. Derfor må krystalglas ikke afleveres i flaskecontaineren. Hvis du rydder op i gamle sager, skal du være opmærksom på, at bly tidligere blev brugt i malingen til legetøj, møbler og andre ting.

Jorden kan også blive forurenet med bly. For eksempel fra gamle tankstationer, hvor der er gået hul i deres benzintank, så blybenzinen er løbet ud. Så må man rense jorden, inden man kan bygge noget nyt oven på den.

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor du kan aflevere ting med bly. I de fleste kommuner er der flere afleverings-muligheder, for eksempel:

  • genbrugspladsen ved modtagelsen af farligt affald
  • til Miljøbilen
  • i indsamlingskasse til farligt affald.

Legetøj, krystalglas og andre ting med bly bliver lagt på deponi.

Del denne side med andre