Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Fra dåser til gryder

Dåser fra sodavand og øl er lavet af rent aluminium. Derfor er det let at genbruge dåserne. Vidste du, at dåser fra øl og sodavand kan blive til nye gryder?

Tomme dåser fra sodavand og øl, der afleveres i supermarkedet, kan blive til nye gryder. Det samme kan dåser, der afleveres på genbrugspladsen. Dåserne kan ikke fyldes op igen. Før man kan genbruge dem, skal de smeltes om.

Når dåserne er afleveret, bliver de først mast flade i en stor maskine. Så er de nemmere at flytte og transportere. Hver balle kan indeholde over hundrede dåser. Dåserne hentes i butikken af lastbiler, som kører dem til en metalfabrik i Sverige.

Metalfabrikken modtager også gamle cykler, pæle fra vejskilte og andre ting af aluminium. Det hele kan smeltes om og genbruges. Dåserne, cyklerne og vejskiltene smeltes om til store aluminiums-barrer. De ligner guldbarrer – de er bare lavet af aluminium i stedet for guld. Hver barre har en vægt, der svarer til over 500 dåser. Barrerne af aluminium sælges til fabrikker, der laver nye dåser. Eller til fabrikker, der laver gryder eller hjul til biler.

Kvaliteten af metallet er lige så god som nyt metal. Men når gryder og dåser laves af gamle dåser, sparer vi meget strøm. Og vi laver mindre affald og skal ikke lave nye miner.

Derfor er det en god idé at genbruge dåserne - også dem med flåede tomater, majs og makrel m.m.

Del denne side med andre