Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Genbrug af dåser

Dåser bruges til sodavand og øl. I Danmark er der pant på dåser, som du betaler, når du køber dem. Du får panten tilbage, når du afleverer de tomme dåser i en flaskeautomat eller i den butik, hvor de er købt.

De fleste dåser er lavet af et metal, der hedder aluminium. Det er et meget let og stærkt metal. Når de tomme dåser afleveres i en butik, bliver metallet genbrugt. Det bliver smeltet om til nye dåser eller til andre ting af aluminium. Det kan for eksempel være cykelstel, sølvpapir eller hjulene til en bil.

Ved at genbruge de tomme dåser kan man spare meget energi. Det kræver nemlig 16 gange så meget energi at lave en dåse ud af nyt aluminium, som hvis man bruger aluminium fra brugte dåser. Den energimængde, man sparer ved at genbruge én dåse, er nok til at holde din computer kørende i 8 timer. Ved at genbruge 500 dåser sparer man lige så meget energi, som et fjernsyn bruger, hvis det er tændt i halvandet år.

Der er pant på alle dåser, som er købt i Danmark. Dåser fra udlandet er der ikke pant på, så dem får du ikke penge for, når du afleverer dem i butikken. Dåser uden pant kan afleveres i de fleste returautomater eller på en genbrugsplads. Så bliver de genbrugt. Det er meget bedre end at smide dåserne i naturen eller i skraldespanden. Dåser, der smides i skraldespanden, kan ikke brænde sammen med det almindelige affald. Dåserne smelter kun og kan ikke genbruges.

Del denne side med andre