Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Sådan laver man elektronik

Når man laver en elektronikting, indgår der mange forskellige stoffer. Til at lave en computer bliver der i alt brugt 1,5 tons forskellige stoffer.

Fremstillingen af elektronikting er en meget svær proces, som der bliver brugt rigtig mange stoffer og energi på. Man bruger cirka 1,5 tons forskellige dele til at lave en computer. Man bruger cirka 75 kilo materialer til at lave en mobiltelefon. Langt de fleste af de brugte dele bruger man kun, når man laver telefonen, og de er derfor ikke i den færdige telefon. Ellers ville den jo også være meget tung!

En færdig elektronikting har mange forskellige materialer i sig: For eksempel er mere end halvdelen af en mobiltelefon lavet af plastik. En fjerdedel er lavet af metal, og der er også en del keramik og forskellige kemikalier og lidt glas.

For at lave de forskellige materialer skal man bruge nogle råvarer. Plastikken er lavet af olie. Keramikken kommer fra ler. Glas bliver lavet af sand. Metallerne kommer fra miner rundt om i hele verden.

Her er et lille udpluk af de metaller, som du kan finde i din mobiltelefon: jern, kobber, aluminium, tin, zink, bly og nikkel, guld, sølv og platin.

Når råvarerne laves om til de materialer, vi skal bruge, skal der bruges meget energi. Energien bruger man til maskiner, smeltning og til transport af delene.

Endelig bruger man en masse vand, når man laver elektronikting. 

Del denne side med andre