Dette website bruger cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Ved at bruge dette website accepterer du brugen af cookies.

Artikler

Indsamling af metal

For at blive genbrugt er det vigtigt at indsamle metallet korrekt. Du kan aflevere det på genbrugspladsen eller til storskrald. Som noget nyt kan du, i nogle kommuner, også indsamle det i skraldespande med flere rum.

Metal i din hverdag

Vi bruger metal til alt muligt. Både til små knapper og nåle og til store maskiner, biler og broer. Der er også masser af metal i legetøj, der bruger strøm. Metaller kan smeltes om og genbruges. Men kun hvis det indsamles rigtigt.

Bly

Der findes bly i mange ting, uden at vi tænker over det. Bly er et tungmetal og skal derfor afleveres som farligt affald.

Pant på flasker og dåser

I Danmark er der pant på flasker og dåser. Det betyder, at man får penge for at aflevere dåserne og flaskerne i butikkerne. Der har været pant på glasflasker siden 1942.

Fra dåser til gryder

Dåser fra sodavand og øl er lavet af rent aluminium. Derfor er det let at genbruge dåserne. Vidste du, at dåser fra øl og sodavand kan blive til nye gryder?

Aluminium

Aluminium er et sølvhvidt metal. Det er meget let og bruges til cykler, gryder, sølvpapir og dåser. Det koster meget energi at hente aluminium fra naturen. Derfor er det godt at genbruge aluminium.

Genbrug af dåser

Dåser bruges til sodavand og øl. I Danmark er der pant på dåser, som du betaler, når du køber dem. Du får panten tilbage, når du afleverer de tomme dåser i en flaskeautomat eller i den butik, hvor de er købt.

Minedrift

De fleste metaller kommer fra miner langt fra Danmark. Derfor tænker vi ikke på, at minerne ødelægger miljøet, der hvor de ligger. Heldigvis kan vi være med til at gøre behovet for nye metaller mindre. For de fleste metaller kan bruges igen og igen.

Jern

Jern er det mest brugte metal i verden. Det bruges til alt muligt: store broer og biler, små skruer, til legetøj og til bestik. Jern kan genbruges, hvis det sorteres rigtigt.

Kobber

Kobber er et orangerødt metal. Kobber er god til at lede varme og strøm og  bruges ofte til ledninger. Kobber alene er meget blødt, men blandes det med andre metaller bliver det hårdt og kan bruges til dørhåndtag, vandhaner, smykker og mønter.

Guld

Guld bruges til halskæder, ringe og ure. Men guld er også et vigtigt råstof til at lave elektronik.

Metal til genbrug kommer mange steder fra

Metal, der bliver genbrugt, kommer mange steder fra. Det kan være metal hjemme fra din familie, for eksempel en gryde. Det kan være rester fra fabrikker. Det kan være gamle maskiner, som ikke virker mere.

Ædelmetaller

Sølv, guld og platin er ædelmetaller. Ædelmetallerne bruges til smykker. Men de er også vigtige råstoffer til fremstilling af elektronik, solbriller, i biler og til fremkaldelse af film.

Metal hentes i naturen

Metaller findes i sten. De findes tit dybt nede i jorden. Når stenene er gravet op, knuser man dem og skiller metallerne fra stenene. Man kalder det ”at udvinde” metallerne.

Tungmetaller

Man kalder et metal for et tungmetal, hvis det vejer mere end jern. Tungmetaller er blandt andet kadmium, bly, krom, kobber og kviksølv. Tungmetaller er farlige for både naturen og mennesker. Men de kan også være nyttige i kroppen.

Del denne side med andre